CvB Kifid: Ook klanten Santander en HDV krijgen teveel betaalde rente terug

Een doorlopend krediet met een variabele rente dient mee te bewegen met de relevante marktrente. Die interpretatie geldt nu ook definitief voor klanten van Santander Consumer Finance en de Hollandsche Disconto Voorschotbank (HDV). De Commissie van Beroep van Kifid heeft dat vandaag in een uitspraak gepubliceerd. De beide instellingen moeten teveel betaalde rente terugbetalen.

Het staat volgen de CvB niet ter discussie dat banken eenzijdig hun rente op krediet mogen wijzigen. Maar de commissie vindt niet dat dit helemaal naar eigen goeddunken kan. Klanten mogen ervan uitgaan dat hun rente ook daalt als de marktrente voor doorlopend krediet dat doet. Als een bank daarvan wil afwijken, dan dienen ze bij het verstrekken van de lening te communiceren waarom, wanneer en onder welke voorwaarden. Noch bij Santander, noch bij HDV is dat gebeurd.

Referentierente is bruikbaar

Net als in het geval van Interbank en ABN Amro schuift de beroepscommissie de bezwaren tegen de gebruikte referentierente terzijde. Die houdt volgens Santander en HDV geen rekening met risicoklassen en is niet representatief, maar die bezwaren zijn volgens Kifid niet zwaarwegend genoeg om ze niet te gebruiken.

Berekening teveel betaalde rente

De marge ten opzichte van de referentierente bij het sluiten van de kredietovereenkomst, mag van Kifid gedurende de looptijd niet veranderen in het nadeel van de klant. De twee banken moeten met intervallen van drie maanden opnieuw berekenen wat een redelijk rentetarief was. Als uit de herberekening blijkt dat de klant teveel heeft betaald, moet de bank dat surplus terugbetalen.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.