Sinds 1 juli moeten adviseurs en bemiddelaars transparant zijn over de provisie die zij rekenen en welke dienstverlening daar tegenover staat. Richard Meinders (SVC Groep) ziet echter dat ook steeds meer verzekeraars deze provisie op de offerte zetten. "Primair is het aan de adviseur of de bemiddelaar om dit kenbaar te maken."
En weer is er een Europese verordening in wording: FIDA (Financial Data Acces). De bedoeling van de verordening is dat consumenten meer zeggenschap krijgen over hun data bij financiële instellingen. Slimme financiële dienstverleners kunnen met FIDA ook nieuwe verdienmodellen ontwikkelen.
Over anderhalve maand is het zover: vanaf 1 juli zijn adviseurs en bemiddelaars verplicht om klanten actief te informeren over de afsluit- en doorlopende provisie bij particuliere schadeverzekeringen. De AFM heeft nu haar visie op deze nieuwe regelgeving gepubliceerd. Vier zaken vallen daarbij op.
Nog een week te gaan voor de DORA-richtlijn, de Digital Operational Resilience Act, van kracht wordt. Bij zorgverzekeraar Menzis - bijna klaar met de implementatie - zijn ze niet ontevreden. Martijn Stadig, manager business control: "DORA helpt ons onze bedrijfsvoering naar een hoger niveau te tillen."
De Wtp is met de solidaire premieregeling ingewikkelder gemaakt dan dat deze in eerste instantie was. Dat constateren Arjen van Zanten, hoofd verkoopteam bij Zwitserleven, en Edwin van den Oever, CEO van Zwitserleven PPI. Ze waarschuwen ook voor de effecten van het 'bedrag ineens'. "Sommige ouderen in Groot-Brittannië zijn er nu niet meer zo blij mee."
Folkert Pama, directeur pensioenen bij ASR, ziet kansen in de transitie naar de Wtp. Onder meer door buy out-overeenkomsten te sluiten met ondernemingspensioenfondsen. Tegelijkertijd roept hij werkgevers, met name in het grootzakelijke segment, op niet tot op het laatst te wachten met een overgang naar een regeling die Wtp-proof is. "Zo voorkom je dat je achteraan in de file komt te staan."
De Wet toekomst pensioenen is al ruim een jaar van kracht: werkgevers moeten dus aan de slag met een transitieplan. Pensioenrechtadviseur Dirk-Jan Plate ziet nog weinig urgentiegevoel bij adviseurs. Dat vindt hij een gemiste kans: "Als je nu aan de slag gaat, heb je meer tijd voor dat complexe traject en over twee jaar geen stress."
Per 1 januari 2024 is de CSRD van kracht. Een nieuwe Europese richtlijn die ervoor moet zorgen dat bedrijven op een vergelijkbare en transparante manier rapporteren over de verduurzaming van hun organisatie en keten. Directeur Sustainability Babs Dijkshoorn van Achmea: "Het zorgt voor een versnelling binnen het duurzaamheidsvraagstuk."
De regering onderzoekt of uitstel van het wetsvoorstel Herziening bedrag wenselijk is. Uitstel naar 1 juli 2026 lijkt het meest realistisch.
Financieel activist Pieter Lakeman heeft aangifte gedaan wegens verduistering tegen de bestuurders van het Beroepspensioenfonds Loodsen. Volgens de bekende activist kan de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel juridisch niet door de beugel. Hij en drie andere deskundigen willen dat het Openbaar Ministerie de zaak met spoed oppakt.
MAX Ombudsman Rogier de Haan daagt de pensioenfondsen van KPN en PostNL voor de rechter. Volgens hem ontvangen duizenden voormalig PTT-medewerkers een te laag pensioen. Dat is een gevolg van de privatisering van de PTT in 1989.
De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in januari gestegen naar 119 procent. De aandelenrendementen in combinatie met een rentestijging, zorgden voor een boost van de dekkingsgraad. Dat blijkt uit de pensioenthermometer van Aon.