De AFM waarschuwde in november 2023 over de financiële risico's van funderingsproblematiek. De toezichthouder maakte zich zorgen dat de hoge kosten bij consumenten terecht zouden komen. Een consument die zich daar ook nog eens niet goed bewust van is. Twee jaar later is die situatie nog nauwelijks verbeterd. "Voor een integrale aanpak bij funderings- en overstromingsrisico's zijn er wat ons betreft nog heel veel stappen te zetten," laat de toezichthouder weten.
Zo'n acht maanden geleden maakte het toenmalig kabinet bekend dat er geen samenwerking zou komen van overheid en verzekeraars voor dekking bij een overstroming van een primaire waterkering. Bij een overstroming van de zee, een grote rivier of een meer zijn we dus nog altijd niet verzekerd. Iets wat ASR topman Jos Baeten dwars zit: "Het lijkt wel alsof het eerst flink mis moet gaan voordat er een oplossing komt."
Het Verenigd Koninkrijk onderzoekt of er een verbod moet komen op het uitbetalen van losgeld bij ransomware-aanvallen op publieke instellingen. Zou er ook een losgeldverbod in Nederland moeten komen? Verzekeraars en cyberexperts zijn terughoudend: "Een losgeldverbod zou veel mkb'ers de grond in werken."
Sinds iets minder dan een jaar is TenneT de nieuwste captive die onder toezicht van DNB staat. De netbeheerder richtte de verzekeringstak TenneT Re op voor alle offshore activiteiten. Bestuurder Dennis van Der Graaf legt uit dat de captive uit noodzaak is geboren.
Bij de NS denk je aan treinen, stations en vooruit zo nu en dan een vertraging. Maar de NS is ook een van de verzekeraars in ons land. Een groot openbaar vervoersbedrijf als de NS heeft bijna dagelijks met schadegevallen te maken. Vandalisme, een ongeluk op de werkplaats of zelfs een aanrijding, de schade afhandeling doet het grote spoorbedrijf gewoon zelf. "Net als andere verzekeraars staan we onder toezicht van DNB en AFM."
Met een nieuwe verzekeringsoplossing wil Marsh verder bijdragen aan de energietransitie. De verzekeringsmakelaar en risicoadviseur heeft een verzekering ontwikkeld voor de dekking van risico's bij het transport en de ondergrondse opslag van CO2. "Wij merken dat bepaalde aspecten van de energietransitie lastig te verzekeren zijn. Desondanks zijn we erin geslaagd om deze verzekering op te tuigen", zegt Marieke van der Werf, ESG leader bij Marsh.
Als je als financieel adviseur te maken hebt met maakbedrijven in je klantenkring, is er een flinke kans dat je de komende tijd vragen krijgt over digitale weerbaarheid. Het afsluiten van een cyberverzekering voor maakbedrijven kan een flinke uitdaging zijn. Hoe komt dat en wat kun je eraan doen?
Dat verzekeraars een rol hebben in de energietransitie, daar is de gehele branche het wel over eens. Verzekeringen zijn immers belangrijk voor álle economische activiteiten. Maar hoe zorg je er nou voor dat je zoiets complex als de energietransitie verzekerbaar houdt en soepel laat verlopen? Jurjen Boog (Deloitte) en Wouter Bosschaart (Aon) leggen uit hoe verzekeraars en adviseurs daarbij kunnen helpen.
Nu de populariteit van cyberverzekeringen toeneemt, kan het vaker voorkomen dat je als intermediair op zoek moet naar de juiste cyberverzekering voor een klant. Maar wat kun je verwachten van de premie die de klant moet betalen? Yasin Chalabi van Hiscox, Arjan Halma van Eye Underwriting en John Ponsen van Allianz Commercial vertellen waar verzekeraars op letten bij het bepalen van de premie.
Verzekeraars en hun bestuurders krijgen steeds meer te maken met aansprakelijkheidsrisico's wanneer hun producten of diensten niet zo groen zijn als ze presenteren. Greenwashing geeft eveneens een hoger risico op rechtszaken en schadevergoedingsvorderingen door toenemende Europese wetgeving en reeds lopende rechtszaken in Nederland. AM sprak met juridisch specialist bestuurdersaansprakelijkheid Mark Nelemans.
De Vereende heeft het VereendeVertrekplan geïntroduceerd. De vangnetverzekeraar start hiermee om adviseurs te helpen hun klanten makkelijker naar de reguliere markt te begeleiden.
Uit onderzoek van Arctic Wolf blijkt dat veel Europese organisaties moeite hebben met het bepalen van de juiste dekking voor een cyberverzekering. Bijna de helft (47 procent) van de ondervraagde organisaties geeft aan dat het lastig is om te bepalen welke risico's afgedekt moeten worden en hoeveel dekking zij precies nodig hebben.
Met de toepassing van lithium-ion batterijen kan incidenteel een brand, explosie of gifwolk ontstaan. En juist die lithium-ion batterijen vormen de basis van de meeste bestaande en geplande opslagsystemem. Dat constateert het RIVM in haar onderzoek Relevantie energieopslagsystemen voor omgevingsveiligheid.
Niet-standaard risico's met een zwaartepunt in de maakindustrie tóch adresseren. Daar gaan de drie bedrijven I4E-Assuradeuren, Climbel en Practisafe, ondergebracht in AHR Participaties, voor. René Schickendantz van I4E Assuradeuren en de net (tijdelijk) aangestelde ceo van AHR Participaties Sjoerd Blüm, voormalig cio van Schiphol, over de ambities: "We gaan, op weg naar verdere groei, de organisatie steviger neerzetten."