De klant sloot een doorlopend krediet met een maximum van 50.000 euro in 2010. De rente zou variabel zijn. In de praktijk blijkt dat de rente alleen omhoog kan worden bijgesteld. De bank vindt dat onder z’n beleidsvrijheid vallen, maar de CvB is net als de geschillencommisssie van mening dat die uitleg 'het evenwicht in rechten en plichten tussen de bank en consument verstoort in het nadeel van de consument.' Bij het aangaan van de lening heeft de bank niets verteld over het feit dat de rente ook níet kan meebewegen.
DNB-cijfers mogen als referentie dienen
Een gefixeerd hoge rente is dus niet toegestaan. Maar welke rente moet de bank dan wel rekenen? ABN Amro maakte bezwaar tegen het gebruik van de gemiddelde marktrente die DNB publiceert. Die referentierente zou geen rekening houden met risicocategorieën, onvoldoende representatief zijn en negatief uitpakken voor de bank. De CvB vindt die bezwaren echter niet zwaarwegend genoeg. ABN Amro heeft evenmin een betere maatstaf aangedragen. Vanaf 1 juni 2010 kan de DNB-rente gebruikt worden, voor die tijd (vanaf 1998) kunnen de CBS-cijfers als referentierente gehanteerd worden.
Kifid heeft nog een tiental soortgelijke klachten tegen ABN Amro in behandeling. Die zullen allemaal volgens de lijn van deze uitspraak afgehandeld worden.
Interbank en andere geldverstrekkers
In een eerder stadium kreeg onder meer Interbank (CACF) al eenzelfde vonnis te verwerken. Ook die bank rekende met veel te hoge rentes voor klanten met een doorlopend krediet. Interbank is inmiddels begonnen met het compenseren van klanten en heeft daar 123 miljoen euro voor gereserveerd.
Stichting Geldbelangen draagt dossier over
Volgens Rob Goedhart die met zijn Stichting Geldbelangen jarenlang voor genoegdoening van de gedupeerden streed, kan de totale vergoeding van alle Nederlanders met een te hoge rente op hun krediet oplopen tot een miljard euro. Ook Santander, Rabobank en Vesting Finance hanteerden te hoge rentes. Goedhart heeft aangekondigd het dossier nu aan anderen over te laten.