Hypotheekadviseur laat zich verrassen door aflosboete: klant gecompenseerd

Hypotheekadviseur laat zich verrassen door aflosboete: klant gecompenseerd

Een stelletje keek vreemd op toen de notaris vertelde dat er nog een aflosboete open stond. Nationale-Nederlanden Bank bracht ze 5.670 euro in rekening omdat er een clausule 'boete bij verkoop' op de vorige hypotheek zat. De adviseur uit Waddinxveen die hen begeleidde bekende later dat hij niet alle stukken had doorgenomen. Van Kifid moet hij de helft van zijn advieskosten restitueren.

De aflosboete werd direct ingehouden op de overwaarde van de oude woning. De consumenten raakten daarna in discussie met de adviseur of de verhuisboete onvermijdelijk was. Volgens de klanten hadden ze kunnen ontkomen aan de boete als ze binnen zes maanden een nieuwe hypotheek zouden sluiten bij NN Bank. De hypotheekadviseur betwist dat ze daarmee voordeliger uit waren: het meenemen van de oude (hogere) hypotheekrente zou niet opwegen tegen de boete.

Afsluitkosten staan niet ter discussie

Voor het hypotheektraject betaalden de klanten een bedrag van 1.790 euro. Onderverdeeld in 895 euro aan advieskosten en 895 euro aan afsluitkosten. De geschillencommissie stelt vast dat er geen klachten zijn over de overgang naar de nieuwe geldverstrekker. De afsluitkosten staan wat Kifid betreft dus niet ter discussie.

Keuze werd ontnomen

De rest van de kosten zijn dat wel. De adviseur erkende dat hij een advies had uitgebracht zonder het complete dossier te kennen. Daardoor kon hij ze niet wijzen op de aflosboete. “De Commissie deelt de mening van Consumenten, dat het op de weg van de Adviseur ligt om ervoor zorg te dragen dat een dossier compleet is, zodat een gedegen advies kan worden uitgebracht. Dat de Adviseur geen ander advies zou hebben uitgebracht indien hij wel bekend was met de boete voor vervroegde aflossing, doet naar het oordeel van de Commissie niets af aan het feit dat hij Consumenten de kans heeft ontnomen de keuze te maken.”

Eigen verantwoordelijkheid consument

Desalniettemin hebben de consumenten ook een verantwoordelijkheid om een adviseur van de juiste documenten te voorzien. Dat de klanten geen weet hadden van de aflosboete, is volgens de commissie ook de adviseur te verwijten die hen een hypotheek met de boeteclausule adviseerde. De klant was immers nooit voornemens om lang in het huis te blijven wonen. Al met al oordeelt de commissie dat een vergoeding van 50 procent van de advieskosten (447,50) redelijk en billijk is.

Geen extra schade geleden

Bij bestudering van de voorwaarden van de eerste hypotheek, komt de geschillencommissie tot de conclusie dat het niet mogelijk was om de hypotheek boetevrij over te sluiten tegen de huidige lage rente. De klant lijdt daar dus geen schade. De uitspraak is bindend.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.