Kifid behandelde meer klachten in 2023
Klachteninstituut Kifid behandelde 3.201 klachten in 2023: tweehonderd meer dan in 2022. Meer dan de helft daarvan werd met behulp van bemiddeling of door middel van een schikking opgelost.
Klachteninstituut Kifid behandelde 3.201 klachten in 2023: tweehonderd meer dan in 2022. Meer dan de helft daarvan werd met behulp van bemiddeling of door middel van een schikking opgelost.
Onlangs publiceerde het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het onderzoeksrapport van KPMG over het verkorte hypotheekadviestraject in het kader van woningverduurzaming. AM destilleert vier lessen uit dit rapport.
Met een hernieuwd vertrouwen in verzekeringen wist Rabobank de afgelopen jaren haar positie terug te winnen en zich in de top van de markt te versterken. Ondanks de omvang en breedte van het aanbod, weten veel verzekeringsprofessionals niet dat Rabobank een flexibele werkgever is die onbeperkte groeikansen biedt.
De stapel klachten die nog moet worden afgehandeld over beleggingsverzekeringen wordt kleiner. Kifid heeft afgelopen jaar meer dan honderd klachten afgehandeld. Daarmee ligt het aantal dat nog in behandeling is op iets meer dan tweehonderd.
Schouten Zekerheid en beuken'essers kiezen ervoor om samen op te trekken. Door de combinatie van deze twee zelfstandige verzekeringsbedrijven ontstaat een specifieke vorm van samenwerking, zeggen de twee partijen.
Kifid heeft in 2021 in totaal 3.019 klachten van consumenten tegen hun financiële dienstverlener in behandeling genomen. Hiervan werd 43 procent opgelost door bemiddeling of een schikking. In de 1.174 klachtzaken waarbij het toch tot een uitspraak kwam, kreeg 7 procent van de consumenten (deels) gelijk tegenover 32 procent van de financieel dienstverleners. Deze cijfers publiceert klachteninstituut vandaag in zijn jaarverslag.
Vereniging van hypothecair planners NVHP waarschuwt de leden voor het bemiddelen in hypotheken tussen eigen relaties: "Dat past niet bij de vertrouwensfunctie die een Erkend Hypothecair Planner in acht dient te nemen."
In 2020 heeft Kifid 3.223 klachten van consumenten tegen hun financieel dienstverlener in behandeling genomen. Bijna de helft van die klachten (46%) werd opgelost door bemiddeling of door een schikking. Als beide partijen er in onderling overleg niet uitkomen, dan is de uitspraak meestal niet in het voordeel van de klant. In slechts 22 procent van de gevallen krijgt de consument helemaal of deels gelijk. De cijfers zijn vandaag gepubliceerd in het jaarverslag van het klachteninstituut.
De klant vond dat zijn hypotheekadviseur had moeten waarschuwen dat er een fatale termijn verliep voor het aanbod van een nieuwe lagere rente op zijn hypotheek. De hypotheekadviseur vond dat de klant daar zelf te laat op had gereageerd. Op de zitting bij Kifid vonden ze een oplossing waarbij de adviseur een deel van de misgelopen korting aan zijn klant betaalde. De financiële dienstverlener liet zien dat de klantrelatie hem wat waard is. De klant voelde zich gezien en serieus genomen.
Klachteninstituut Kifid lost inmiddels meer dan de helft van alle klachten op door bemiddeling. Maar wat levert dat klant en financieel dienstverlener precies op? Eveline Ruinaard en Marc Hendrikse leggen namens de Geschillencommissie uit wat de meerwaarde is van een bemiddelingstraject. "De grote kracht is dat je samen tot een oplossing komt. En dat er sneller duidelijkheid is."