Van Kifid tot Hoge Raad: dit waren de meest opmerkelijke zaken van 2024

Van Kifid tot Hoge Raad: dit waren de meest opmerkelijke zaken van 2024

Verzekeraars, adviseurs en klanten troffen elkaar ook in 2024 geregeld bij de rechtbank en Kifid. Welke zaken trokken de hoogste lezersaantallen en vielen het meeste op?

Rechtspraak - Juridische strijd rond formulewijziging RegioBank

De meest gelezen uitspraak van 2024 is het tussenoordeel van het gerechtshof in Arnhem over de formulewijzigingen die de Volksbank in 2020 doorvoerde bij de RegioBank. Kort gezegd: voor franchisenemers gingen de eisen omhoog en de vergoedingen omlaag.

Dertien kantoren vinden dat die veranderingen niet door de beugel konden en stapten naar de rechter. Die oordeelde in 2022 dat de kantoren wisten waar ze voor tekenden. Maar in hoger beroep concludeert het hof dat er wel het een en ander op de wijzigingen valt af te dingen.

Kifid - Verzwijging studieschuld

De meest gelezen Kifid-uitspraak gaat ook over de RegioBank, maar dan in een ander verband: een stel had daar een hypotheek gesloten en later verhoogd. Toen de relatie strandde, wilde de man het huis op zijn naam laten zetten, maar daarbij bleek dat hij een verzwegen studieschuld had waarvan hij maandelijks nog bijna honderd euro afloste. Het kwam hem op een frauderegistratie te staan. Terecht, oordeelde Kifid.

Zorgplicht - Hypotheekadviseur laat na orv af te sluiten

Een vrouw die na het overlijden van haar man dacht te kunnen steunen op een overlijdensrisicoverzekering van bijna 250.000 euro die het aflossingsvrije deel van de hypotheek dekte, kwam bedrogen uit.

De Huis & Hypotheek-adviseur had die polis namelijk helemaal niet afgesloten en stelde dat hij een andersluidend advies had gegeven. Kifid oordeelt echter dat de adviseur de zorgplicht heeft geschonden en 75% van het bedrag uit eigen zak moet betalen.

Bewijsproblemen - Achmea kan vermoeden valse factuur niet hard maken

Bewijzen dat een verzekerde fraudeert met de inboedelpolis is niet eenvoudig, ondervond Achmea dit jaar. Zo moesten van de rechter peperdure, als gestolen opgegeven, sieraden worden vergoed. Ondanks dat de juwelier waar de sieraden zouden zijn aangeschaft, de nota niet herkende en de prijs als veel te hoog bestempelde. De registratie in het frauderegister moet ongedaan worden gemaakt; Achmea had beter onderzoek moeten doen, vindt de rechter.

Eerder dolf Achmea al het onderspit in een zaak rond een dubieuze factuur van 35.000 euro voor gestolen schilderijen.

Handrem-zaak sleept voort

Ook na acht jaar is er nog steeds geen eindoordeel in de rechtszaak over een fataal verlopen autorit waarbij iemand op de achterbank plotseling aan de handrem trok. Is die persoon aan te wijzen als de bestuurder van het voertuig en hoeft WA-verzekeraar NN dan geen letseluitkering te betalen?

De Hoge Raad wil in dit zogenaamde 'handrem-arrest' (nog) geen uitspraak doen en gaat naar verwachting prejudiciële vragen stellen aan het Europees Hof van Justitie. De Europese WAM-richtlijn geeft namelijk geen sluitende definitie van het begrip 'bestuurder'.

Rob van de Laar

Rob van de Laar

redacteur AM

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.