Vinkje vergeten op schadeformulier? Aansprakelijk, vond Promovendum

Vinkje vergeten op schadeformulier? Aansprakelijk, vond Promovendum

Na een aanrijding die de klant meldde aan haar verzekeraar, Promovendum, oordeelde die dat zij aansprakelijk was voor de schade waardoor zij haar no-claimkorting verloor. Hier was de vrouw het niet mee eens en stapte naar Kifid.

Wat was er gebeurd? Op 5 oktober 2023 vond een aanrijding plaats tussen de klant en een andere automobiliste. De klant stond stil om voorrang te geven, maar de andere automobiliste reed te veel richting het midden van de weg en schraapte daardoor de auto van de klant. Beide partijen vulden op een later tijdstip het schadeformulier in, maar hun verklaringen over de oorzaak van de aanrijding verschilden.

‘Ik stond stil’

De klant stelde hierbij dat zij stilstond om voorrang te geven, maar de andere automobiliste verklaarde dat de klant haar spiegel raakte en níet op tijd stilstond. De klant was bij het invullen van het schadeformulier vergeten een vinkje te zetten bij het vakje ‘stond stil’, maar had wèl op het formulier als toelichting geschreven dat zij stilstond.

Herstel geëist

De verzekeraar ging er echter door het ontbreken van het vinkje vanuit dat de verzekerde niet stilstond, en dus aansprakelijk was, wat resulteerde in de aansprakelijkheidsstelling en het verlies van haar no-claimkorting. De klant was het hier niet mee eens en vorderde herstel van haar no-claimkorting en vergoeding van de schade aan haar eigen auto, die volgens haar ongeveer 2.000 euro bedroeg.

Onvoldoende onderzocht

De geschillencommissie van het Kifid oordeelde echter dat de verzekeraar ten onrechte de aansprakelijkheid van de klant had erkend. Hoewel de klant het vakje ‘stond stil’ niet had aangevinkt, had zij wel duidelijk op het formulier aangegeven dat ze stilstond om voorrang te geven, wat volgens de commissie een valide verklaring was.

De commissie vond daarom dat de verzekeraar onvoldoende had onderzocht of de klant daadwerkelijk aansprakelijk was. De commissie stelde hierbij ook vast dat de verzekeraar te weinig waarde hechtte aan de verklaring van de andere automobiliste, die nota bene zelf suggereerde dat zij zelf de bocht te ruim had genomen en te laat had geremd.

De klant kreeg door deze uitspraak haar no-claimkorting terug, maar de verzekeraar hoefde de schade aan haar eigen auto van 2.000 euro niet te vergoeden, aangezien haar verzekering geen dekking bood voor eigen schade (casco).

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.