Kifid: Klaverblad levert wanprestatie en moet 38.000 euro aan woningschade vergoeden

Een aannemer die niet beschikt over een Woningborg-certificaat, veel schade aanricht én ook nog eens failliet gaat. Het overkwam een Klaverblad-verzekerde die aanklopte bij de verzekeraar en een beroep wilde doen op zijn rechtsbijstandsverzekering om van de aannemer af te komen. Klaverblad weigerde, maar Kifid stelt dat de verzekeraar de aannemer had moeten ontslaan en de ontstane schade moet vergoeden.

Wat is er gebeurd? De Klaverblad-verzekerde sluit in 2018 een overeenkomst met een aannemer voor de de bouw van een woning met een waarborgcertificaat Woningborg. Een jaar later hoort hij van Woningborg dat de aannemer al sinds 2018 staat uitgeschreven. Gelet op de vertraging in de oplevering van de woning, de ontstane financiële problemen bij de aannemer en het ontbreken van het waarborgcertificaat Woningborg, wil de verzekerde van de overeenkomst met de aannemer af. Hij doet een beroep op zijn rechtsbijstandverzekering, maar het ontbreken van het waarborgcertificaat Woningborg is volgens de uitvoerder een onvoldoende ernstige tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst om de ontbinding van de gehele overeenkomst te rechtvaardigen. Het opzeggen van de overeenkomst is volgens Klaverblad ook financieel niet aantrekkelijk voor de man. De verzekeraar adviseert de man dan ook om de aannemer de gelegenheid te geven de werkzaamheden af te ronden en de woning op te leveren.

Klaverblad: aannemer is aansprakelijk

Bij de oplevering van de woning op 6 maart 2020 stelt de deskundige van Vereniging Eigen Huis echter een groot aantal gebreken vast, wat er na eigen onderzoek door de kersverse bewoner nog meer blijken te zijn. Hij stuurt vervolgens een brief naar Klaverblad waarin hij stelt dat de verzekeraar aansprakelijk is voor de de gebreken aan de woning en de (gevolg)schade. Klaverblad vindt dat de aannemer zelf aansprakelijk is en het schadebedrag van 50.000 euro moet betalen. De aannemer is echter begin vorig jaar failliet verklaard. De verzekerde vindt dat Klaverblad toerekenbaar is tekortgeschoten in de uitvoering van de rechtsbijstand in het geschil met de aannemer, waardoor hij zijn schade niet meer op de inmiddels failliete aannemer kan verhalen. Hij eist bij Kifid dan ook 50.000 euro op grond van wanprestatie.

Kifid: Ontbreken Woningborg-certificaat ernstige tekortkoming aannemer

De commissie is van oordeel dat de uitvoerder in de uitvoering van de rechtsbijstand is tekortgeschoten. De vordering tot betaling van de schade wordt dan ook toegewezen. Op het gevorderde bedrag moet een bedrag van 12.000 euro in mindering worden gebracht, omdat de consument bij de oplevering van de woning 5 procent van de aanneemsom niet heeft voldaan. In totaal moet Klaverblad dus 38.000 euro aan de man overmaken. De commissie is van oordeel dat de uitvoerder met zijn advies toerekenbaar is tekortgeschoten in de verlening van de verzochte rechtsbijstand. “Waar het namelijk om gaat is dat het verzoek van de verzekerde om rechtsbijstand onder andere zag op het gevaar dat zich heeft verwezenlijkt, namelijk dat de aannemer failliet zou gaan en de overeengekomen bouwwerkzaamheden niet deugdelijk zou voltooien. De uitvoerder had moeten zien dat eventuele schade bij de bouw van de woning in geval van het faillissement van de aannemer zonder het Woningborg-certificaat niet meer op de aannemer verhaald kon worden.”

De uitvoerder had moeten zien dat eventuele schade bij de bouw van de woning in geval van het faillissement van de aannemer zonder het Woningborg-certificaat niet meer op de aannemer verhaald kon worden”

Naar het oordeel van de commissie had Klaverblad in 2019 de ontbinding van de aannemingsovereenkomst moeten eisen. “Het ontbreken van het Woningborg-certificaat was namelijk een ernstige tekortkoming van de aannemer. En in de gegeven omstandigheden was het alleszins aannemelijk dat deugdelijke nakoming blijvend of tijdelijk onmogelijk was. Bovendien was die tekortkoming niet van een zo geringe betekenis dat zij de ontbinding met haar gevolgen niet rechtvaardigde. Als de aannemingsovereenkomst toen was ontbonden, zou de consument waarschijnlijk geen schade hebben gehad. Hij had immers op dat moment nog niet de gehele overeengekomen aanneemsom voldaan, terwijl wel een groot deel van de werkzaamheden reeds waren uitgevoerd. Als de overeenkomst toen was ontbonden had de verzekerde naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe aannemer kunnen vinden die het huis voor het restant van de oorspronkelijke aanneemsom had kunnen afbouwen”, zo besluit de commissie. De uitspraak is bindend.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.