De klant boekt in november vorig jaar een reis naar Italië voor de periode van 6 tot en met 24 juli 2020. Ook koopt hij als onderdeel van de reis treintickets naar Rome. Op 18 en 19 maart neemt hij vanwege het coronavirus contact op met de reisorganisatie, die aangeeft nog geen duidelijkheid te hebben over of de reis doorgaat. De reisorganisatie wil wel voor eind mei het resterende bedrag van de geboekte vakantie ontvangen. Gaat de reis niet door, dan kan de vakantie gratis worden omgeboekt of dan krijgt de consument een voucher waarmee hij op een ander moment op vakantie kan.
Voldoet aan de voorwaarden
Naar aanleiding hiervan neemt de klant contact op met zijn tussenpersoon en vraagt of hij verzekerd is als hij de reis op dat moment annuleert. De tussenpersoon antwoordt met een e-mail waarin de richtlijnen van Aegon staan. De klant voldoet aan de daarin vermelde voorwaarden om te kunnen annuleren en gaat op 19 maart dan ook over tot actie. De claim wordt vervolgens door Aegon afgewezen, omdat niet zeker is dat op de datum van vertrek nog sprake is van een bijzondere onvoorziene omstandigheid, zoals een reisadvies met code oranje of rood.
Onduidelijkheid
Aegon beargumenteert dat de klant de optie had om een voucher te gebruiken of aanspraak te maken op terugbetaling van de reissom. De klant dacht er goed aan te doen om de reis zo vroeg mogelijk te annuleren en is teleurgesteld in de houding van de verzekeraar. Hij dacht, op basis van de gemailde richtlijnen, dat de kosten vergoed zouden worden. Ook blijkt daaruit geen specifieke datum waarop de reis geannuleerd moest worden. Het was daarom voor de klant niet duidelijk dat hij moest wachten met annuleren. Hij dient een klacht in bij Kifid.
Geen recht op vergoeding
Aegon bepleit dat de annuleringsverzekering samenhangt met het moment van vertrek. Dat betekent dat er duidelijkheid over moet bestaan of de onvoorziene bijzondere omstandigheid zich zal voordoen op de dag van vertrek. Daarnaast had Aegon ten tijde van de annulering op zijn website vermeld dat er sprake moet zijn van een reis die binnen 7 dagen plaatsvindt. Hieruit had de klant kunnen afleiden dat er, indien hij maanden voor aanvang van de reis zou annuleren, geen recht op dekking zou zijn.
Geen schadebeperkende maatregelen
Voor zover er dekking zou bestaan, omdat er sprake is van een bijzondere onvoorziene omstandigheid, bestaat er geen recht op vergoeding omdat er al een andere voorziening is. "De reisaanbieder heeft immers aangeboden om de reis om te boeken of een voucher te geven in geval er sprake was van een negatief reisadvies waardoor de reis geannuleerd moest worden door de reisaanbieder. Door voortijdig te annuleren en daardoor geen maatregelen te treffen die schade hadden kunnen voorkomen, heeft de consument de op hem rustende bereddingsplicht geschonden", zo luidt de beschuldiging van Aegon.
Alleen kort voor het moment van de reis
Kifid gaat met het pleidooi van Aegon mee. Op 19 maart was niet zeker dat de onvoorziene omstandigheid zich op het moment van aanvang van de reis zou voordoen. "De voorwaarden bieden de mogelijkheid om te annuleren wanneer er sprake is van een
onvoorziene bijzondere omstandigheid. Hieronder valt ook een reisadvies met code oranje of rood, afgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken, in verband met het coronavirus. Een redelijke uitleg van de voorwaarden brengt mee dat deze omstandigheid zich moet voordoen kort vóór of op het moment dat de voorgenomen reis begint." De annuleringsdekking hangt samen met het al dan niet kunnen aanvangen van de reis en niet met de omstandigheid dat een onvoorziene bijzondere omstandigheid zich voordoet in de periode voor aanvang van de reis, aldus Kifid.
De onvoorziene omstandigheid moet zich voordoen kort vóór of op het moment dat de voorgenomen reis begint”
Richtlijnen niet zwaarwegend
De polisvoorwaarden gaan voor de richtlijnen die de klant via e-mail van de adviseur heeft gekregen, stelt de geschillencommissie verder. De informatie die de adviseur heeft gestuurd, was bedoeld om tussenpersonen te informeren over de dekkingsaanpassing op annuleringsverzekeringen voor reizen die geboekt worden op of na 14 maart 2020. "Dat de tussenpersoon deze informatie heeft doorgestuurd zonder nadere uitleg of zonder verdere navraag te doen bij verzekeraar, kan verzekeraar niet worden toegerekend."
Geen dekking bij voucher
Overigens: ook als de verzekerde pas dagen voor aanvang van de reis een beroep op de annuleringsdekking had gedaan, had hij geen uitkering gekregen, voegt Kifid eraan toe. De reisorganisatie had hem immers medegedeeld dat als de reis niet zou kunnen doorgaan, de vakantie gratis kon worden omgeboekt en de klant een voucher kon krijgen.
De vordering wordt afgewezen.