Dure zorgplichtschending: Kifid vindt eens per zes jaar AOV-onderhoud onvoldoende

Dure zorgplichtschending: Kifid vindt eens per zes jaar AOV-onderhoud onvoldoende

Een freelance journalist op enkele jaren van z'n pensioenleeftijd zou tenminste eens per drie jaar een onderhoudsgesprek over z'n arbeidsongeschiktheidsverzekering moeten krijgen. Een adviseur uit Venlo liet er zes jaar overheen gaan, waardoor verlenging niet meer mogelijk was. De freelancer die inmiddels arbeidsongeschikt was geworden, heeft daarom van z'n 60e tot z'n pensioen geen inkomen meer. Volgens Kifid heeft de adviseur de zorgplicht geschonden.

De journalist sloot in 1986 een AOV af bij de Amersfoortse. De verzekering liep af in 2016, op de zestigste verjaardag. De freelancer had bij afsluiten nog voor ogen om niet tot de dan geldende pensioenleeftijd van 65 door te werken. Eind 2008 spreekt de adviseur met zijn klant over het mogelijk verlengen van de verzekering voor de periode tussen 60 en 65 jaar.

Afspraak zes jaar vooruit gepland

De freelancer ziet daarvan af. Hij bespreekt nog wel de mogelijkheid om de polis tegen die tijd om te zetten naar een langer doorlopende Budget AOV. Dat moet hij wel uiterlijk beslissen als hij 59 is, het laatste jaar waarop zo’n arbeidsongeschiktheidsverzekering nog af te sluiten is. Adviseur en klant komen overeen tegen die tijd de verzekering nog eens te bespreken. Eind 2015 wordt hij echter arbeidsongeschikt. De polis verlengen is dan vanwege zijn ziekte niet meer mogelijk.

Bijna 3 ton schade

Bij Kifid klaagt de journalist dat de tussenpersoon de verzekering onvoldoende onderhouden heeft en hij becijfert zijn schade op 283.254 euro. Volgens de adviseur heeft de klant er zelf voor gekozen om de verzekering niet te verlengen. Als er in 2015 zoals eigenlijk afgesproken wél contact was geweest, dan zou de verlengingsaanvraag waarschijnlijk afgewezen zijn vanwege de bestaande klachten.

Onderhoud moest frequenter

De geschillencommissie stelt vast dat de tussenpersoon 10 procent provisie ontving tijdens de looptijd en daarom de plicht draagt om de verzekering te onderhouden. Hoe vaak zo’n onderhoudsgesprek plaats moet vinden, hangt volgens Kifid helemaal af van de omstandigheden van het geval. Hoewel klant en adviseur in samenspraak het gesprek zes jaar vooruit planden, was dat in deze situatie volgens Kifid veel te lang. Eens per drie jaar was passender geweest.

Verlenging in 2012 was aannemelijk

Na gesprekken met de verzekerde concludeert Kifid dat het aannemelijk is dat de klant voor een verlenging had gekozen als hij in 2012 een gesprek had gehad. De klant was toen waarschijnlijk ook gewoon geaccepteerd. Omdat de freelancer niet hard kan maken dat hij voor vijf jaar verlenging had gekozen, gaat Kifid uit van der veronderstelling dat hij voor een verlenging van twee jaar gekozen zou hebben.

Eigen schuld

De tussenpersoon wierp tegen dat de klant jaarlijks een polis kreeg waarop de einddatum vermeld stond. Hij trok zelf ook nooit eerder aan de bel. Omdat hij dus ook zijn eigen belang schond, past Kifid een eigen schuld-correctie van 50 procent toe.

Schade moet nader bepaald worden

Hoe hoog de schade exact is, moet nog aangetoond worden. De uitkering is onder meer afhankelijk van de omzetcijfers van de journalist. Ook moet nog bepaald worden voor hoeveel procent de klant arbeidsongeschikt is. Als het schadebedrag vast staat, moet die ook gecorrigeerd worden voor de meerprijs in premie die vanaf 2012 zou gelden.

Kifid stuurt adviseur en verzekerde terug met huiswerk om de cijfers te achterhalen. De adviseur draait sowieso op voor de kosten van het medisch onderzoek, zonder eigen schuld-correctie. De uitspraak is bindend, maar vanwege het belang staat zowel tegen deze tussenuitspraak als tegen de definitieve uitspraak een gang naar de beroepscommissie nog open.+

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.