De vrouw vroeg medio 2018 bij Reaal een bromfietsverzekering aan voor een scooter, die in september 2016 was gekocht. Ze gaf aan dat zij de verzekeringsnemer is en dat het kenteken op haar naam staat. Op het polisblad staat zij ook als regelmatige bestuurder vermeld. De scooter werd in maart 2019 gestolen voor de deur van de studentenwoning van haar zoon in Breda, waar zij die nacht gelogeerd zou hebben. Zij claimde de diefstal bij de verzekeraar, die op zijn beurt controleerde of de aankoopnota en het kenteken wel op haar naam stonden. Toen dat niet het geval was, weigerde Reaal de schade te vergoeden. De naam van de vrouw werd bovendien opgenomen in de interne registers.
Zou verzekering niet zijn geaccepteerd?
Omdat de vrouw er met de verzekeraar niet uitkwam, stapte ze naar de geschillencommissie. Die boog zich over de vraag of Reaal bij kennis van de ware stand van zaken de verzekeringsaanvraag niet zou hebben geaccepteerd. Reaal stelt de verzekering niet te hebben geaccepteerd als duidelijk was dat zoon de eigenaar was. Reden: verzekeraar accepteert geen verzekeringsaanvragen van personen onder de 20 jaar. Een argument dat volgens de geschillencommissie niet opgaat, omdat de zoon niet jonger dan 20 was, maar 20 ten tijde van de verzekeringsaanvraag. “Dit betekent dat verzekeraar niet heeft onderbouwd dat hij bij kennis van de ware stand van zaken de verzekeringsaanvraag van consument niet zou hebben geaccepteerd. En dit brengt mee dat verzekeraar de dekking ook niet met dit argument had mogen afwijzen.”
Vrouw heeft mededelingsplicht geschonden
Vaststaat dat de vrouw haar mededelingsplicht heeft geschonden bij de aanvraag van de verzekering. Ze gaf daarvoor als verklaring dat haar zoon de scooter voor haar had aangeschaft in een tijd dat ze overspannen was en dat de nota en het kenteken daardoor blijkbaar zonder haar medeweten op zijn naam zijn komen te staan. Fraude is hiermee niet aangetoond, vond ook Reaal. De geschillencommissie heeft wel bepaald dat de betreffende gebeurtenis in de Gebeurtenissenadministratie en het IVR zo nodig moet worden aangepast, zodat niet blijkt dat de vrouw heeft gefraudeerd. Het advies van de commissie is bindend.
Duiding bij uitspraken in de AMkifid-uitsprakenbank
In de AMkifid-uitsprakenbank voorzien advocaten van drie kantoren de Kifid-uitspraken die op am:web zijn gepubliceerd van een juridische toelichting. Dat kan een duiding zijn van het vonnis, of een praktijkles die eruit getrokken kan worden. De database wordt wekelijks aangevuld met nieuwe uitspraken plus duidingen. Ga naar https://kifiduitspraken.amweb.nl/.
Kennissessie Kifid Cases op 8 september in Den Haag
Op dinsdagmiddag 8 september staan diverse praktijkcases centraal op de kennissessie Kifid Cases van AMacademy. Bij Kifid in Den Haag praten verzekeringsadvocaten financieel dienstverleners aan de hand van recente Kifid-uitspraken bij over de nieuwste inzichten op het terrein van advies, zorgplicht en kleine lettertjes. Aanmelden kan op amweb.nl