ASR moet terloops geïntroduceerde contractbeheerkosten op beleggingspolis terugbetalen

ASR moet terloops geïntroduceerde contractbeheerkosten op beleggingspolis terugbetalen

ASR moet ten onrechte aan een consument in rekening gebrachte contractbeheerkosten voor een Falcon Levensplan terugbetalen, oordeelt de commissie van beroep van Kifid. Die kosten zijn jaren later geïntroduceerd zonder dat ASR dat expliciet benoemde.

Een man wordt eind 1992 vader en sluit voor zijn dochter het LevensPlan Miljonair van ASR-voorganger Falcon. De beleggingspolis loopt tot in 2023. Tussentijds wordt de maandelijkse storting verhoogd. In 2017 komt ASR met een brief waarin staat dat de verzekering is omgezet naar een nieuw administratiesysteem en dat er in andere fondsen wordt belegd. De totale kosten gaan door de omzetting niet omhoog, aldus ASR, die de volgende kostensoorten opsomt: contractbeheerkosten, poliskosten, eerste kosten ten behoeve van de verzekeraar, doorlopende kosten ten behoeve van de verzekeraar, doorlopende kosten ten behoeve van het intermediair, fondsbeheerkosten en transactiekosten.

Contractbeheer- en poliskosten terugbetalen

De man koopt de polis in maart 2019 af. Hij krijgt € 28.996 uitgekeerd uit zijn Levensplan 'Miljonair'. Hij dient een klacht in bij ASR. Hij vindt dat hij kosten heeft betaald die niet overeen zijn gekomen, zoals de contractbeheerkosten. De zaak komt bij de Kifid-geschillencommissie terecht. Die oordeelt dat er in 1993 nog geen specifieke wettelijke verplichting bestond tot het verstrekken van informatie over de mogelijke gevolgen van de in rekening te brengen kosten voor het uiteindelijk met de verzekering te bereiken resultaat. Maar de klant is in 1993 niet geïnformeerd over de poliskosten. Die moeten worden terugbetaald, aldus Kifid. Bovendien heeft ASR in 2017 plots de contractbeheerkosten geïntroduceerd en de klant kon niet weten dat het hier om een nieuwe kostensoort ging. Die kosten moeten daarom ook worden terugbetaald, aldus de geschillencommissie.

Informatieregels niet van toepassing

De klant is echter niet tevreden en gaat in beroep. Hij klaagt onder meer dat er wel degelijk informatieverplichtingen bestonden voor verzekeraars, maar de commissie van beroep wijst erop dat die pas van kracht werden met de Regeling informatievoorziening aan verzekeringnemers 1994, dus na het sluiten van de verzekering. Ook de Europese richtlijn over oneerlijke bedingen is pas later ingevoerd en kan dus niet in stelling worden gebracht.

Contractbeheerkosten niet als nieuw benoemd

ASR voert bij commissie van beroep aan dat er wel degelijk poliskosten zijn genoemd bij het sluiten van de verzekering. In de voorwaarden wordt de term expliciet gebruikt, constateert de beroepscommissie. Daarin krijgt de verzekeraar gelijk. Maar de contractbeheerkosten moeten wel worden terugbetaald. Die heeft ASR geïntroduceerd zonder duidelijk te maken dat het om een nieuwe kostensoort gaat. "Dat daarvan sprake was, kan pas na zeer zorgvuldige lezing van de brief worden vastgesteld. Zeker nu de brief ook veel andere nieuwe informatie bevat, mocht verzekeraar redelijkerwijs niet aannemen dat consument stilzwijgend instemde met de introductie van een nieuwe kostensoort."

Dat de totale kosten niet zijn gestegen, wil nog niet zeggen dat er geen schade is geleden, oordeelt de commissie. Weliswaar zijn de fondsbeheerkosten gedaald, maar "dit betekent niet dat verzekeraar een nieuwe kostensoort met een percentage van 0,38% kan introduceren en mag aannemen dat consument daarmee instemde omdat de totale kosten hierdoor niet zouden stijgen". ​

Uitspraak Commissie van Beroep, 2021-0043

Rob van de Laar

Rob van de Laar

redacteur AM

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.