SP-politicus Mahir Alkaya kaartte dinsdag de kritiek op de onafhankelijkheid van het Kifid aan in het vragenuur met het kabinet. Het Kamerlid zegt veel meldingen te krijgen van burgers die klagen dat Kifid de kant kiest van banken en verzekeraars. Hij zag dat beeld bevestigd in de Radar-uitzending van maandagavond. In het programma was er vooral kritiek op de geheimhouding die consumenten in acht moeten nemen als er bemiddeld wordt.
'Kifid is thuisfluiter van de financiële instellingen'
Volgens Alkaya moet het klachteninstituut een waakhond zijn. “Het zegt gisteren (maandag, red.) echter dat het een neutrale scheidsrechter is, maar in de praktijk is het zelfs een thuisfluiter! Het is gewoon een thuisfluiter van de financiële instellingen geworden”, aldus het Kamerlid. Hij drong er bij de minister op aan om het instituut aan te spreken op de geheimhoudingsverklaringen bij schikkingen.
Evaluatie uit 2016 positief over onafhankelijkheid
Hoekstra erkende dat in het verleden veel is misgegaan bij Kifid. “Er zijn een heleboel klachten die te lang hebben stilgelegen, er zijn ook in het verleden weleens vraagtekens gezet bij de onafhankelijkheid.” Maar dat is onder druk van de politiek sterk verbeterd, stelde de minister. “Er is een evaluatie geweest in 2016, waarin nog eens een keer is bevestigd dat die onafhankelijkheid van het Kifid voldoende is gewaarborgd.”
De minister herhaalde wat Eveline Ruinaard, voorzitter van de Geschillencommissie, maandagavond bij Radar zei: consumenten van wie een klacht werd afgehandeld na bemiddeling beoordelen dat proces gemiddeld met een 8. “Dat neemt niet weg dat we ook dit jaar opnieuw zullen evalueren en opnieuw zullen kijken hoe het zit met die onafhankelijkheid. Ik denk echt dat het Kifid, ook dankzij onze aandacht, weer op de juiste weg is”, aldus Hoekstra.
Minister stelt commissie aan voor 'meer objectivering'
De evaluatie voor dit jaar was al gepland en ook al aangekondigd in het Algemeen Overleg van de minister met de Kamercommissie voor Financiën. Op aandringen van Alkaya deed de minister twee toezeggingen. De eerste is dat hij de commissie aanstelt die de evaluatie gaat uitvoeren, niet Kifid zelf. “Volgens mij is dat een stap die tot nog meer objectivering leidt.”
Zijn tweede toezegging is om in dat onderzoek ook de transparantie te laten meenemen. De commissie moet met aanbevelingen komen waar het Kifid op dat punt eventueel beter kan presteren, zei de minister.
Hoekstra belooft transparantie ook zelf te bespreken
Alkaya vindt dat te lang duren. Hij wil dat Hoekstra nu al aanspreekt op de onafhankelijkheid. “Die transparantie zal ik nu nog een keertje bespreken”, kwam de bewindsman het Kamerlid met tegenzin tegemoet. “Maar ik denk dat het ook belangrijk is om die commissie, die evalueringsinstantie, daarnaar te laten kijken. Dat biedt ons allen nog meer objectiviteit bij het beoordelen of het nou goed genoeg gaat of niet.”