Eveline Ruinaard bij Radar: 'Het is niet aan Kifid om bemiddelingsuitkomsten openbaar te maken'

Eveline Ruinaard bij Radar: 'Het is niet aan Kifid om bemiddelingsuitkomsten openbaar te maken'

Bemiddeling is gebaat bij geheimhouding, maar als er eenmaal een uitkomst is, kan daar best openheid over komen. Dat zei Eveline Ruinaard, voorzitter van de Geschillencommissie van Kifid, maandagavond bij tv-programma Radar. De kans dat er een register komt met schikkingen is echter klein.

Ruinaard verdedigde zich maandagavond in de Radar-studio tegen kritiek dat uitspraken lang op zich laten wachten en dat de uitkomsten van bemiddeling niet bekend worden gemaakt. “Er is geen register van schikkingen”, aldus presentator Antoinette Hertsenberg. Ze suggereerde dat dat vooral in het voordeel is van banken en verzekeraars.

Radar behandelde de casus van gedupeerden met een woekerpolis van Allianz. Die lange procedure verdiende volgens Ruinaard inderdaad niet de schoonheidsprijs. Pas na ruim vijf jaar kwam er een advies waarin Kifid de klachten ongegrond verklaarde. In de uitzending legde de voorzitter van de Geschillencommissie uit dat voor die tijd geprobeerd was om de verzekeraar en Stichting Allianz DinPlanDupe met mediation tot elkaar te laten komen.

'Bemiddeling is gebaat bij geheimhouding'

Op die bemiddeling had Radar-presentator Hertsenberg kritiek, omdat er voor geheimhouding moet worden getekend. Ze wees op een brief van oud-minister Dijsselbloem uit 2015, waarin hij schrijft dat verzekeraars geen geheimhoudingseisen meer zullen stellen bij woekerpolisschikkingen.

“Bemiddeling is een proces waarin je afspraken maakt om met elkaar te onderzoeken of een oplossing mogelijk is. Dat proces is gebaat bij geheimhouding”, aldus Ruinaard. “Dat is het mooie van bemiddelen, om met elkaar te kijken hoever je kunt gaan. Je kunt pas naar buiten komen als er een uitkomst is.”

Openheid over individuele overeenkomsten

Ook dan wordt de onderbouwing vaak niet openbaar. De stichting die Allianz-gedupeerden bijstaat, mocht bijvoorbeeld niets delen met de leden, verweet Hertsenberg Kifid. Ruinaard: “Zodra je een fase verder komt, zou gelden wat de minister schrijft. Dan zijn het individuele overeenkomsten, niet meer de mediation. Daar kun je openheid over geven.”

'Deals in achterkamertjes waar geen zicht op is'

De Radar-redactie was duidelijk niet overtuigd. “Eigenlijk is Kifid van klachteninstituut waar mensen uitspraken kregen, verworden tot een instituut waarin achterafkamertjes allemaal deals veroorzaken waar geen zicht op is”, deelde Hertsenberg een figuurlijke klap uit.

“Uw kwalificatie”, counterde Ruinaard. Ze wees erop dat consumenten die bemiddelingstrajecten hebben doorlopen en tot een resultaat zijn gekomen dat proces beoordelen met een 8. Kortom, ze zijn tevreden.

'Kifid kan de markt openbreken'

Hertsenberg herhaalde dat een register nodig is. “Consumenten kunnen niet beoordelen wat in het vat had gezeten als ze waren bijgestaan door een advocaat. U kunt als een van de weinigen de markt openbreken en laten zien wat er gebeurt. U bent er om consumenten te beschermen maar u neemt een rol waarbij u ermee akkoord gaat dat alles in achterkamertjes plaatsvindt, en dat faciliteert.”

Het is niet aan Kifid om uitkomsten van een mediationtraject openbaar te maken, reageerde Ruinaard. “Het is aan de partijen wat voor bemiddelingsuitkomst ze hebben. Ik kan er niet op aandringen dat ze die bij mij bekendmaken.”

Geldbelangen wil dat Kifid op de schop gaat

Aan het eind van de uitzending sprak Rob Goedhart van Stichting Geldbelangen zijn zorgen uit over de rol die Kifid inneemt bij de bescherming van consumenten. Hij publiceerde gisteren een manifest waarin hij stelt dat Kifid op de schop moet. Volgens Ruinaard doet het klachteninstituut al veel van wat Goedhart in zijn manifest voorstelt.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.