Hoewel ze zelf destijds pas net was geboren, vertelt Josephine Chamoulaud (32) moeiteloos over hoe het in 1994 allemaal begon voor digitaal verzekeringsbedrijf Smile Insurance. “We verkochten als eerste verzekeringen via de telefoon. Kun je je nu niets meer bij voorstellen, maar dat was toen echt heel erg innovatief.”
Digitaal geëvolueerd
Zoals Smile in Zwitserland en Europa ook één van de eerste verzekeraars was die het internet gebruikte om verzekeringen aan de man (en vrouw) te brengen. Iets wat ze tot op heden goed afgaat; inmiddels zijn er alleen al in Zwitserland (het bedrijf is inmiddels ook actief in Oostenrijk en Spanje) tweehonderdduizend mensen klant. Digital natives die voor allerlei verzekeringen bij Smile aankloppen; van auto- tot reisverzekeringen.
En het bedrijf groeit. Naar eigen zeggen tien keer meer dan de traditionele verzekeringsmarkt. Eén van de verklaringen hiervoor is de sweet spot waar Smile zich bevindt, omschrijft de CEO. “Tussen enerzijds de traditionele verzekeraars die veel legacy hebben en worstelen met het digitaliseringsvraagstuk. En anderzijds de gloednieuwe insurtechs, die weinig ervaring hebben met hardcore verzekeren en niet geruggensteund worden door een sterk klantenbestand, wat wij wél hebben.”
IJzersterk merkverhaal
Het ijzersterke merkverhaal van Smile doet volgens Chamoulaud ook een belangrijke duit in zakje. Naar buiten toe presenteert de verzekeraar zich veel meer als een digitaal lifestyle-merk dan als een verzekeringsbedrijf.
Met Zwitserse influencers als echte, menselijke testimonials, omschrijft ze. Chamoulaud: “Van alle verzekeraars in Zwitserland zijn wij het grootste op TikTok. We werken samen met specifieke sporters, muzikanten en komedianten. Beroemdheden die echt bij ons passen, anders zijn, de gevestigde orde uitdagen.”
En dat spreekt een zeer specifiek type klant aan, ervaart Smile. “Mensen die zelf achter het stuur zitten. Die weten wat ze willen, online hun weg vinden, producten vergelijken en dit allemaal zelf bijhouden.”
Geen kannibalisme
Het type klant dat voor veel traditionele verzekeraars erg lastig te bereiken valt. Waar de verzekeringsbranche in haar thuisland misschien vreesde dat moederbedrijf Helvetia met het succes van de online verzekeraar zichzelf zou kannibaliseren, blijkt Smile juist die klantgroep aan te spreken die Helvetia minder wist te bereiken en bedienen.
Ook met dank aan hun focus op cusomer experience, waar Smile heel ver ingaat en het een voorbeeld neemt aan bedrijven als Netflix en Spotify. En waar het, gezien een nieuw innovatief businessmodel, verdere stappen in durf te zetten.
Freemium Insurance Business Model
Namelijk met het eerste Europese Freemium Insurance Business Model, wat zich in eerste instantie richt op online winkelen. Mensen die nog geen Smile-verzekering hebben, kunnen via de Smile-app dit product activeren en zo op laagdrempelige wijze kennismaken met de verzekeraar, legt Chamoulaud uit.
“Met de Free Smile Shopping Verzekering zijn een jaar lang al je online aankopen verzekerd. In ruil voor slechts twee tot drie gegevens die we van je nodig hebben. En gaat er iets mis? Dan kunnen ze een claim bij ons indienen en ervaren ze ook direct hoe moeiteloos dat bij ons in zijn werk gaat.”
Met het idee dat deze online shoppers na verloop van tijd ook betaalde klanten worden, legt de CEO uit. “Als ze eenmaal een verzekering gaan zoeken, hebben ze al ervaring met ons opgedaan en kiezen ze hopelijk voor ons.”
Het levert in ieder geval veel tractie op voor het merk, ervaart Chamoulaud. Nu moet, na drie jaar, gaan blijken in hoeverre het zijn vruchten afwerpt.
Chamoulaud vertelt op AMdag 2024 meer over het (internationale) succes van Smile. Benieuwd naar haar verhaal? Kom dan naar de AMdag! Meld je hier aan!