Unigarant hoeft gestolen goudstaaf niet te vergoeden; behoort niet tot inboedel

Unigarant hoeft gestolen goudstaaf niet te vergoeden; behoort niet tot inboedel

Inbrekers slaan hun slag bij een gezin met behoorlijk wat cash én een goudstaaf ter waarde van bijna zestigduizend euro in huis. De voordeur zat niet op slot en het alarmsysteem deed het ook niet. Slordig, maar niet relevant, want uiteindelijk valt een goudstaaf volgens Kifid hoe dan ook níét onder iemands inboedel.

Dat blijkt uit een recente uitspraak van de geschillencommissie. Waar de ingeschatte totale schade uiteindelijk zeventigduizend euro bedroeg, hoeft Unigarant uiteindelijk maar 750 euro te vergoeden.

Voordeur niet op slot

De man en zijn gezin gingen een paar dagen de deur uit en kwamen er bij thuiskomst achter dat er was ingebroken. Een voltreffer voor de inbrekers: in een dressoir troffen zij tienduizend euro cash én een goudstaaf ter waarde van bijna zestigduizend euro aan.

Tegenover de schade-expert erkende de man dat hij de deur bij het verlaten van zijn huis de deur alleen maar had dichtgetrokken en was vergeten hem op slot te draaien. Daarmee hadden de inbrekers vrije toegang tot de woning.

Wél dekking

De man diende een claim van een kleine zestigduizend euro in; de waarde van de goudstaaf plus het maximale geldbedrag dat de polis van inboedelverzekeraar Unigarant vermeldde voor gestolen cashgeld.

Maar Unigarant wees de claim af. Een goudbaar valt namelijk niet onder de inboedel, stelt de verzekeraar. En de man is ook wel erg slordig geweest door de deur niet op slot te draaien, vindt Unigarant. De man is het hier niet mee eens en stapt uiteindelijk naar de geschillencommissie van Kifid.

Geen inbraakschade

Hij verwijst namelijk naar de polisvoorwaarden; die biedt wel dekking voor diefstal zonder braak. Aangezien de dieven ‘gewoon’ naar binnen konden lopen was er geen sprake van braak, maar wel van diefstal. Los daarvan had de man er wel alles aan gedaan om zijn inboedel te beschermen. Er was bijvoorbeeld ook een alarmsysteem aanwezig. Maar die het niet, volgens hem door een stroomstoring.

Unigarant verwijst naar diezelfde, inmiddels veranderde, polisvoorwaarden, maar die heeft de verzekeraar niet op een duurzame wijze verstrekt, oordeelt Kifid. Daarop kan Unigarant zich dus niet beroepen.

Daarnaast vindt de geschillencommissie dat de deur niet op slot draaien wel erg onzorgvuldig is, maar niet in die mate dat er sprake is van (voorwaardelijke) opzet. De maximale vergoeding voor het cashgeld à 750 euro moet Unigarant daarom wél betalen.

Goudstaaf geen huisraad?

Het vergoeden van de waarde van de gestolen goudstaaf is in de ogen van Kifid echter een heel ander verhaal. De man beroept zich op zijn inboedelverzekering, maar valt een goudstaaf eigenlijk wel onder iemands inboedel?

De man vindt van wel; edelmetaal staat ook nergens als uitzondering in de polisvoorwaarden en hij kocht de baar als particulier.

Kostbaarheden

De geschillencommissie werpt allereerst een blik in de Van Dale. Daarin staat inboedel gedefinieerd als ‘huisraad’. Huisraad staat in de Van Dale weer als ‘meubels’ omschreven.

In het Burgerlijk Wetboek staat inboedel omschreven als ‘het geheel van tot huisraad en tot stoffering en meubilering van een woning dienende roerende zaken’.

Had een particulier gekochte goudstaaf wél onder de dekking gevallen? Dan had Unigarant dit onder de noemer ‘kostbaarheden’ in de polisvoorwaarden van de inboedelverzekering kunnen vermelden. Dat is niet het geval.

Al met al valt de goudstaaf dus níét onder de dekking van de inboedelverzekering. De man krijgt uiteindelijk alleen het gestolen cashbedrag vergoed; conform de polisvoorwaarden 750 euro, blijkt uit de uitspraak.

Aäron van der Sanden

Aäron van der Sanden

Redacteur AM

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.