Een klant van Achmea Bank, handelend onder de naam Centraal Beheer, had eind 2002 een Plus Hypotheek afgesloten. Nadat de rentevaste periode in oktober 2021 werd verlengd, klaagde hij over het rentetarief. Hij wilde met terugwerkende kracht aanspraak maken op het lagere rentetarief van de Leef Hypotheek van aanbieder Achmea Hypotheken, ook handelend onder de naam Centraal Beheer.
Eén aanbieder
Centraal Beheer wees het verzoek af. Het ging om verschillende hypotheekproducten, met verschillende voorwaarden en van verschillende hypotheekaanbieders. In het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen staat dat het bij een eensporig rentebeleid om ‘een aanbieder van een hypothecair krediet’ gaat. Hieruit is volgens Kifid niet af te leiden dat het eensporig rentebeleid zo ver reikt dat groepsvennootschappen eenzelfde rentetarief moeten aanbieden voor nieuwe en bestaande klanten met een vergelijkbaar risicoprofiel.
Dat de website van Centraal Beheer waarop verschillende producten samen staan vermeld bij klanten de indruk kan wekken dat het over één organisatie gaat, kan de geschillencommissie begrijpen. Dit maakt echter niet dat Achmea Bank en Achmea Hypotheken gezien kunnen worden als één aanbieder, aldus Kifid. “De Plus Hypotheek van Achmea Bank en de Leef Hypotheek van Achmea Hypotheken zijn verschillende hypotheken, met verschillende voorwaarden en van verschillende aanbieders. Het eensporig rentebeleid is hier niet van toepassing.”
Eensporig rentebeleid
Sinds 2013 geldt voor hypotheekaanbieders het eensporig rentebeleid. De wet verplicht een hypotheekaanbieder om voor nieuwe en bestaande klanten met een vergelijkbaar risicoprofiel en dezelfde rentevaste periode eenzelfde rentetarief te hanteren. Doel hiervan is dat er geen verschil mag zitten tussen de hypotheekrente die nieuwe klanten krijgen en de rente die bestaande klanten ontvangen bij het verlengen van de rentevaste periode.