VFBO reageert op Wtp-voorspelling Gommer: 'Alleen smooth IT is een utopie'

VFBO reageert op Wtp-voorspelling Gommer: 'Alleen smooth IT is een utopie'

Hoe ziet de wereld eruit als de Wtp is ingevoerd? In een interview met AMweb zei pensioenadvocaat Theo Gommer onlangs dat individualisering niet per se de behoefte aan meer pensioenadviseurs zal vergroten. 'Smooth IT' is volgens hem de oplossing. Het Verbond Financiële Beroepsorganisaties (VFBO) noemt dat nu een utopie. Volgens hen ontstaat het risico dat er zonder echte begeleiding verkeerde keuzes worden gemaakt.

Wat zei Gommer precies? Als het pensioen individueler wordt, dan valt er wat te kiezen. Daar moet je mensen bij helpen. “Die adequate keuzebegeleiding – hoog/laag, nabestaandenpensioen – dat kun je allemaal online doen, daar kunnen mensen zelf met schuifjes werken en standaardvragen beantwoorden. Als je van ‘standaard collectief’ naar ‘standaard persoonlijk’ gaat, dan heb je daar vooral meer IT-begeleiding in nodig. Ik denk dat er meer behoefte is aan IT’ers met financiële kennis dan aan pensioendeskundigen.”

'Iedereen een IT-oplossing te generiek'

VFBO stuurde AMweb een reactie. Volgens de organisatie denkt Gommer te makkelijk over keuzebegeleiding. Ze noemen ‘smooth IT’ een goed begin voor iedere pensioenuitvoerder. Maar ze zijn ook kritisch. Als je de overgang van standaard collectief naar standaard individueel alleen met IT wil bewerkstelligen, dan blijft dat volgens VFBO nog steeds te generiek.

“Hierbij ontstaat het risico dat de pensioendeelnemer niet de juiste keuzes maakt vanuit de persoonlijke context. Verkeerde keuzes door de pensioendeelnemers kunnen leiden tot spijt, niet-optimale financiële uitkomsten en zelfs ook financiële problemen op lange termijn. Daarom pleit VFBO hierin niet voor IT-ers met pensioenkennis, maar met name voor een persoonlijk financieel advies door een gekwalificeerd financieel adviseur”, schrijft VFBO in de reactie.

Persoonlijk is onbetaalbaar

Gommer heeft de reactie van VFBO gezien, en vindt dat de brede beroepsvereniging pleit voor eigen parochie. Volgens hem is een persoonlijk adviesgesprek voor iedereen natuurlijk prima, maar onbetaalbaar.

VFBO vindt ook dat persoonlijk financieel advies betaalbaar moet zijn en pleit voor faciliteiten vanuit de werkgever of dat de kosten opgevoerd kunnen worden binnen de 30 procent lijfrenteaftrekruimte. “Hierdoor kan de pensioenuitvoerder zich concentreren op de keuzebegeleiding in een laagdrempelige digitale informatielijn voor de pensioendeelnemer en daarna kan een gekwalificeerd financieel adviseur met het financiële advies de totale persoonlijke impact overzien.”

Bart van de Laak

Bart van de Laak

Hoofdredacteur AM