De Geus: 'Hadden woningmarkt nooit moeten dereguleren. Nu is het een loterij'

De Geus: 'Hadden woningmarkt nooit moeten dereguleren. Nu is het een loterij'

Hans de Geus is financieel journalist en zelfverklaard huisjesmelker. Kijkend naar hoe de woningmarkt piepend en krakend tot stilstand komt, neemt hij geen blad voor de mond. Er vallen allerlei schuldigen aan te wijzen en kanttekeningen te plaatsen, maar hij waakt voor onterechte populistische verklaringen voor de huidige wooncrisis. De Geus is één van de sprekers tijdens AMhypotheken op 18 april in Amsterdam.

Geen hypotheek kunnen krijgen om een woning te kopen, maar wel geld kunnen lenen om een woning mee te verhuren. De absurditeit van de woningmarkt in een notendop, omschreven in De Geus zijn boek ‘Hoe ik toch huisjesmelker werd’.

Juist die huurmarkt staat op dit moment volop in de aandacht van politiek Den Haag en woonminister De Jonge specifiek. Door het uitbreiden van de gereguleerde huursector naar een deel van de middenhuur zal de huursector in zijn geheel en de vrije sector specifiek alleen maar verder krimpen, voorziet De Geus.

“Als je met je verhuurde woningen dan tóch nog in de vrije sector zit, heb je echt een schaars goedje in handen.” En zij die plots wél in de gereguleerde huursector terechtkomen, zullen hoogstwaarschijnlijk gaan verkopen.

Geen goed nieuws voor starters

‘Dan komen er weer meer woningen beschikbaar voor starters’, zou de optimist kunnen opmerken. Maar ook die vlieger gaat niet echt op, betoogt De Geus. “Ze moeten die woningen wel kunnen betalen. En dat is met de gestegen rente weer een probleem. Mensen die eigen geld van papa of mama hebben, zijn daardoor nóg meer in het voordeel. De ongelijkheid neemt alleen maar verder toe.”

Een consequentie die vooraf werd ingecalculeerd? “Zoveel wijsheid wijs ik de minister niet toe. Sterker nog, ik verwacht zelfs dat er rechtszaken gaan komen. Vanuit de VEB, Vastgoed Belang, maar ook partijen als Blackstone zullen niet bereidwillig hun verlies nemen. Ik vind ook niet dat je dit allemaal zomaar mag doen. Er is ook sprake van eigendomsrecht.”

Ik verwacht zelfs dat er rechtszaken gaan komen. Vanuit de VEB, Vastgoed Belang, maar ook partijen als Blackstone zullen niet bereidwillig hun verlies nemen. Ik vind ook niet dat je dit allemaal zomaar mag doen. Er is ook sprake van eigendomsrecht”

Deregulering de boosdoener

Met het dereguleren van de woningmarkt zijn de politiek en investeerders jaren geleden al een fuik in gezwommen, waar weinigen nog heelhuids uit kunnen komen. “Dat dereguleren had nooit moeten gebeuren. Nu is de woningmarkt een loterij geworden, waar sommige er nog veel beter voorstaan en andere failliet gaan.”

Met een verhuurmarkt waar de dynamiek langzaam maar zeker uit sijpelt door alle onzekerheid, lijkt de sleutel te liggen in het bouwen van nieuwe woningen. Maar ook de nieuwbouw dreigt volledig stil te vallen.

De dure les van geen grondbatenheffing

Waarbij veelvuldig wordt gewezen naar de hoge grondprijzen als schuldige en hét probleem voor de toekomst. Onzin, volgens De Geus. Die houden namelijk gelijke tred met wat we voor grondposities kénnen betalen. “Grondprijzen zijn residueel en zakken dus ook weer mee met de lagere koopkracht en eventuele hogere bouwkosten.”

En blijkt dat het niet invoeren van een grondbatenheffing in de jaren 70 zijn schaduw ver vooruit werpt. Een wijze les. “De grondprijzen mogen we nooit meer zo hoog laten oplopen.”

Deelnemen aan de discussie, onder het genot van een geweldige driegangenlunch, samen met andere prominenten uit de hypotheekbranche? Kom dan naar AMhypotheken, op 18 april in AMAZE Amsterdam! Columniste, vastgoedbelegger én hoofdredacteur van Overwaar.de Ebru Umar gaat tijdens het evenement in gesprek met Hans de Geus én wielrenner en ploegbaas Bas Tietema. Meld je hier aan!

Aäron van der Sanden

Aäron van der Sanden

Redacteur AM