In de nacht van 14 op 15 juli 2021 veroorzaakte hevige regenval schade aan het dak van de garage van de vrouw. Zij deed als gevolg hiervan een beroep op haar woonhuisverzekering, die ze bij Nationale-Nederlanden had afgesloten. Aan de hand van een beoordeling door een expert wees de verzekeraar dit beroep af.
Nadat de vrouw een andere expert inschakelde en Nationale-Nederlanden vervolgens een derde deskundige naar voren schoof, wendde de vrouw zich uiteindelijk tot Kifid.
Vrouw erkent opname zitting
Tijdens de hoorzitting, waaraan de vrouw telefonisch deelnam, zouden de partijen tot een overeenstemming zijn gekomen. Een overeenstemming die de verzekerde in een e-mail vervolgens weer ontkrachtte. In deze e-mailcorrespondentie gaf de vrouw ook aan dat ze het gesprek had opgenomen en citeerde ze delen van de hoorzitting.
Ook in een bijdrage van de consument op een openbare website kwamen passages van de opgenomen hoorzitting voorbij.
In strijd met reglement Kifid
Het opnemen van een hoorzitting is in strijd met het reglement van de geschillencommissie van Kifid. Hiermee heeft de vrouw de goede procesorde geschonden, geeft Kifid in de bijhorende uitspraak aan.
Daarnaast heeft de verzekerde meermaals aangegeven dat ze geen vertrouwen heeft in Kifid en het oordeel van het klachteninstituut.
Oordeel: klacht niet-behandelbaar
De commissie verklaart de klacht niet-behandelbaar, als gevolg van de opname, en geeft dus geen inhoudelijk oordeel over de door haar ingevoerde klacht. Hoger beroep is niet mogelijk, laat de geschillencommissie weten in haar uitspraak.
Opmerkelijke zaak
Het (deels) niet-behandelbaar verklaren van een klacht is opmerkelijk, maar niet uniek, zo geeft de woordvoerder van Kifid aan. Alleen al in 2022 zijn er diverse zaken aan te wijzen waarover Kifid eenzelfde oordeel velde. Bijvoorbeeld doordat iemand veel te laat een klacht bij Kifid indiende.
Dat een klacht niet-behandelbaar is omdat een zitting is opgenomen, komt veel minder vaak voor.