Kifid: Achmea fraudeert niet, hoeft rechtsbijstandsverzekerde geen 15.000 euro te betalen

De verzekerde vindt dat Achmea toerekenbaar is tekortgeschoten en frauduleus heeft gehandeld in de uitvoering van de rechtsbijstand. Ze wil daarom een vergoeding van 15.000 euro. Kifid is het hier niet mee eens en stelt dat Achmea het bedrag niet hoeft te betalen.

Wat is er gebeurd? De vrouw heeft een rechtsbijstandverzekering en meldt zich in juni 2020 in verband met een conflict met Ohra. Vier dagen later vraagt ze opnieuw om rechtsbijstand, dit keer om een geschil met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Tijdens een telefoongesprek op 29 juni 2020 tussen de verzekerde en Achmea wordt duidelijk dat de uitvoerder beide zaken aan elkaar had gekoppeld. Achmea biedt hierop haar excuses aan en de twee zaken werden weer losgekoppeld. Uiteindelijk laat de vrouw weten toch geen rechtszaak te willen voeren tegen het UMCG. De behandelaar belt met de vrouw om een en ander te bespreken, maar ze wil dit niet. In september dient ze een klacht in, maar partijen komen er onderling niet uit en de vrouw stapt naar Kifid.

Verzekerde vindt dat Achmea frauduleus handelt

Volgens de vrouw maakt de uitvoerder zich schuldig aan frauduleus handelen. Ze vordert een schadevergoeding van 15.000 euro. Ze stelt onder meer dat Achmea de zaak tegen het UMCG niet wilde behandelen. Daarnaast meent ze dat Achmea bewust de twee zaken aan elkaar had gekoppeld met als doel het laten verwijderen van beide dossiers, zodat de uitvoerder geen rechtsbijstand hoefde te verlenen. Achmea geeft aan dat de verzekeraar wel degelijk de zaak wilde behandelen, maar dat er onvoldoende capaciteit was om de zaak te behandelen. Daarom wilde de uitvoerder de zaak aan een advocatenkantoor uitbesteden, maar de vrouw claimde dat dit kantoor belangen had bij het UMCG. “Zij heeft geen bewijzen overgelegd die aannemelijk maken dat het advocatenkantoor niet haar belangen maar die van het UMCG zou behartigen. Evenmin heeft zij aannemelijk gemaakt dat de uitvoerder de behandeling van het dossier met dat doel aan het advocatenkantoor wilde uitbesteden. Deze klacht is daarom ongegrond”, aldus de commissie.

Zij heeft geen bewijzen overgelegd die aannemelijk maken dat het advocatenkantoor niet haar belangen maar die van het UMCG zou behartigen. Evenmin heeft zij aannemelijk gemaakt dat de uitvoerder de behandeling van het dossier met dat doel aan het advocatenkantoor wilde uitbesteden. Deze klacht is daarom ongegrond”

Ook het verwijt dat Achmea bewust beide dossiers zou hebben gekoppeld, met als doel deze te laten verdwijnen, raakt volgens Kifid kant noch wal. De commissie wijst de vordering af. De uitspraak is bindend.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.