Een man bouwt bij Aegon kapitaal op waarmee hij op 1 februari 2020 een direct ingaand ouderdomspensioen kan aankopen. In juli 2018 stuurt Aegon een UPO over 2017. Daarin staat dat de klant in het kader van de pensioenverevening na echtscheiding maar kan rekenen op 20 procent van het tijdens het huwelijk opgebouwde kapitaal. Dat vindt hij niet veel. Hij pakt de telefoon om na te vragen hoe de verevening is verwerkt na zijn echtscheiding in 2003.
Herberekening door adviseur
In oktober van dat jaar machtigt de man Aegon om de pensioencommunicatie voortaan via zijn financieel adviseur te laten verlopen. Er vindt in samenspraak ook een herberekening van de verevening van het pensioenkapitaal plaats, die ertoe leidt dat het aandeel van de man in de uitkering stijgt tot 61,51 procent. Zijn ex-echtgenote gaat daarmee akkoord.
Pensioen later ingegaan
Aegon biedt aan om een derde van de kosten van de financieel adviseur, die 2.767 euro heeft gerekend, te vergoeden. Dat vindt de man te weinig: Aegon had zelf de administratie niet goed op orde en heeft het aandeel in het tot de echtscheiding opgebouwde pensioenkapitaal te laag becijferd. Hij moest dus wel een financieel adviseur inschakelen om dat te repareren. Bovendien had hij zijn ouderdomspensioen al in 2019, rond zijn 65ste verjaardag, kunnen laten ingaan als de administratie op orde was geweest. Nu is er pas in maart 2020 voor het eerst uitgekeerd.
Zorgplicht geschonden
De geschillencommissie van Kifid beoordeelt of Aegon de zorgplicht heeft geschonden en stuit op een e-mail uit 2011, waarin de toenmalige adviseur meldde dat het te verevenen pensioenkapitaal voor 50/50 verdeeld zou moeten worden. "In dat licht bezien is het de commissie niet duidelijk geworden waarom de verzekeraar bij het opstellen van het UPO 2017 een verdeling van 20/80 heeft aangehouden." Alleen al daarom is Aegon in de zorgplicht tekortgeschoten.
Niet alles vergoed
Het inschakelen van een adviseur acht Kifid onontbeerlijk om de zaak te herstellen, aangezien de materie voor de consument complex is. "Maar niet alle werkzaamheden van de financieel adviseur die de consument heeft betaald, zien op de herberekening van de verevening van het pensioenkapitaal. Een deel van die werkzaamheden was gericht op het vastleggen van andere afspraken tussen de consument en zijn ex-echtgenote."
Daarom oordeelt Kifid bij bindend advies dat Aegon de helft van de advieskosten moet betalen.