Het was ook wel een complex hypotheektraject, erkent Kifid in de uitspraak. Na een scheiding kocht de hypotheekaanvrager een nieuw huis, waar ze nog wel financiering voor nodig had. De hypotheekadviseur in kwestie hielp haar in eerste instantie voortvarend, maar door de specifieke omstandigheden kregen ze de beoogde lening van 130.000 euro uiteindelijk niet rond.
Zestigduizend euro als alternatief
Uiteindelijk wist de vrouw de woning te financieren met een tijdelijke lening van een familielid. De geldverstrekker bleek wél bereid om een lening van zestigduizend euro te verstrekken. Een interessante optie, in de ogen van de vrouw en haar hypotheekadviseur. Zeker gezien de lage rentestanden op dat moment (april 2022).
Het idee: de lening van zestigduizend euro aangaan, de woning van haar en haar ex-partner verkopen en met de overwaarde de kleine hypotheek van zestigduizend euro verhogen. De vrouw ondertekent de offerte, stuurt die door naar haar adviseur en… Vervolgens blijft het stil.
‘Op zijn best chaotisch’
Als de vrouw na een paar weken informeert, blijkt dat de offerte nooit is doorgezet. Ze geeft aan geen vertrouwen meer te hebben in de hypotheekadviseur, maar krijgt nog wel een factuur voor de advieskosten. Die betaalt ze niet. Ze stapt naar de geschillencommissie van Kifid.
Het advies- en bemiddelingstraject heeft haar veel stress bezorgd en de communicatie was slecht. In haar woorden: ‘op zijn best chaotisch en op de slechtste momenten ver beneden peil’. Ook is voor haar nog steeds niet duidelijk waarom de hypotheek van zestigduizend euro nooit is afgesloten.
Schadevergoeding ruim zestigduizend euro
Ze eist een schadevergoeding van 62.014 euro, bestaande uit onder meer de misgelopen lening van zestigduizend euro, extra notariskosten en een boete van de bank à 750 euro.
De hypotheekadviseur geeft aan dat hij veel werk in het bemiddelings- en adviestraject heeft gestoken. Daarnaast heeft hij de offerte op verzoek van de vrouw niet doorgezet naar de geldverstrekker, omdat zij volgens hem wilde wachten tot juli, wanneer ze zou passeren. Deze bewering kan de adviseur echter nergens mee staven.
Deels zorgplicht geschonden
Uiteindelijk valt het gehele advies- en bemiddelingstraject in tweeën te splitsen. Ten aanzien van het eerste deel van het traject, waarin werd geprobeerd om een lening van 130.000 euro te verkrijgen, heeft de adviseur gedaan wat hij moest doen, oordeelt de geschillencommissie.
Ten aanzien van het tweede deel van het traject (inzet: de lening van 60.000 euro) heeft de adviseur in ogen van de geschillencommissie wél zijn zorgplicht geschonden. Hij deed niet wat van een hypotheekadviseur mag worden verlangd.
Áls de hypotheekaanvrager al had aangegeven dat ze tot juli wilde wachten, had hij dit bijvoorbeeld extra moeten navragen en bevestigen. Nu ontbreekt ieder bewijs – en daarmee iedere verklaring – voor het feit dat de offerte (al dan niet op haar verzoek) niet is doorgezet.
Schade beperkt
De geschillencommissie komt echter met een veel lager schadebedrag dan de 62.000 euro die de vrouw eiste. De lening van zestigduizend euro is ze inderdaad misgelopen, maar dat is in de ogen van Kifid geen toewijsbare schade. Ook de notariskosten en de boete van de bank blijven voor eigen rekening. De notariskosten hoorden bij de eerder afgesloten familielening en de bankboete viel ook niet binnen dit advies- en bemiddelingstraject te plaatsen.
Resteert de factuur die de hypotheekadviseur haar toestuurde. Aangezien hij voor het eerste deel van het traject aan zijn verplichtingen heeft voldaan, heeft de adviseur recht op dat deel van de factuur. De andere helft wordt kwijtgescholden.