De man boekt in september 2019 een reis bij een Zuid-Afrikaans reisbureau voor een bedrag van 3450 euro. Eind mei 2021 hoort de man van zijn in Zuid-Afrika wonende neef dat de eigenaresse van het reisbureau was overleden. Hij stapt naar de verzekeraar en wil via zijn reisverzekering het betaalde bedrag terugzien. ABN Amro Verzekeringen wijst hem af wegens het ontbreken van dekking.
Onduidelijkheid in de voorwaarden
Volgens de man is er onduidelijkheid in de polisvoorwaarden en hij stapt hierop naar Kifid. De man doet een beroep op de verzekerde gebeurtenis dat annulering gedekt is als de persoon in het buitenland bij wie hij zou overnachten is overleden. De man zou namelijk overnachten bij de accommodaties die de overleden eigenaresse van het reisbureau had geregeld. Deze situatie is gelijk aan die waarin hij bij de overleden eigenaresse zou overnachten. Van belang is volgens hem immers dat de persoon in het buitenland die voor de overnachtingen zou zorgen, is overleden. Daarmee is sprake van een verzekerde gebeurtenis zoals opgenomen in de voorwaarden.
De man doet een beroep op de verzekerde gebeurtenis dat annulering gedekt is als de persoon in het buitenland bij wie hij zou overnachten is overleden.”
De Geschillencommissie stelt dat de situatie van de consument niet gelijk is aan de in de bepaling genoemde verzekerde gebeurtenis. “In de bepaling staat namelijk duidelijk dat het moet gaan om een persoon in het buitenland bij wie een verzekerde zou overnachten. Vast staat dat de consument gedurende zijn reis in Zuid-Afrika niet bij de eigenaresse van het reisbureau maar bij de door haar geregelde accommodaties zou overnachten. Van een verzekerde gebeurtenis is dan ook geen sprake. Dit brengt mee dat voor de schade van de consument, bestaande uit de gedane aanbetaling, als gevolg van het overlijden van de eigenaresse van het reisbureau geen dekking bestaat.” Kifid wijst de vordering dan ook af. De uitspraak is niet-bindend.