Digitalisatie: geen weg terug voor verzekeringsmaatschappijen

Digitalisatie: geen weg terug voor verzekeringsmaatschappijen

Digitalisatie is niet langer een slogan. De noodzaak ervan wordt extra benadrukt tijdens deze COVID-19-pandemie. Scholen, immokantoren, overheidsdiensten … wie kan, verhuist naar het web. Maar wat met verzekeringsmaatschappijen? Een artikel van Aleksandra Wołowska, business consultant bij Comarch.

Verzekeraars zijn op dit moment hard aan het werk om hulplijnen, chatbots en videoconsulten op te zetten. Klanten worden eraan herinnerd dat ze vanop afstand een schadegeval kunnen aangeven, een polis kunnen verlengen of online documenten kunnen indienen.

Verzekeraars proberen zo snel mogelijk om vereenvoudigde procedures aan te bieden voor het afsluiten van verzekeringsovereenkomsten. Hiervoor worden speciale webinar-trainingen georganiseerd.

Doorlooptijd verhogen

Verzekeraars verhogen de doorlooptijd, zodat meer klanten, agenten en medewerkers gebruik kunnen maken van hun diensten. Ze introduceren telewerk op grote schaal. Remote verkoop- en servicetools zijn op dit moment de basis van alle bedrijfsactiviteiten. Agenten geven aan dat hun klanten de afgelopen dagen steeds vaker zelf vragen voor online contact en voor toegang tot het klantenportaal.

Tijd voor een digitale mobilisatie

Nooit eerder was er zo’n grote nood aan technologie als vandaag. Gisteren stonden we nog op de drempel van een digitale revolutie waarbij we op basis van het gedrag van de jongste generaties analyseerden hoeveel tijd we nog hadden. Veel verzekeraars deelden de mening dat de digitale revolutie zou worden afgedwongen door Millenials of door Generatie Z. Vandaag springt elke generatie mee op de digitale kar.

Tot voor kort was digitalisatie een extraatje voor wie op zoek was naar een marktvoordeel”

We zitten midden in de revolutie. Tot voor kort was digitalisatie een extraatje voor wie op zoek was naar een marktvoordeel. Maar het lijkt wel alsof deze add-on van de ene op de andere dag een voorwaarde is geworden voor het overleven en het functioneren van een bedrijf.

We zijn in de hoogste staat van paraatheid. De meeste van ons, waaronder ook IT providers, stonden voor de uitdaging om zich onmiddellijk aan te passen aan een bedrijfsactiviteit die volledig op afstand blijft functioneren. Bij Comarch werken we samen met zo'n breed spectrum aan klanten uit verschillende sectoren dat we voor hen oplossingen konden ontwikkelen die veilig en flexibel zijn. Wij zetten ons volledig in voor een zo veilig mogelijke digitalisering.

Digital Insurance platform

Comarch biedt al jaren een gamma van digitale oplossingen aan de verzekeringssector. Comarch Digital Insurance is een platform waarmee verkoop- en serviceprocessen worden gedigitaliseerd binnen een omnichannel-strategie. Deze oplossing biedt één werkomgeving voor verschillende groepen gebruikers, op basis van een gemeenschappelijke motor.

In deze applicatie kan de klant zowel levens- als schadeverzekeringen beheren. Alle noodzakelijke tools voor werknemers, agenten en klanten worden hier gegroepeerd. Zo kunnen zij vanop afstand een polis verlengen, een aanbod doen, de behoeften van de klant analyseren, persoonsgegevens wijzigen, een schadegeval melden, een premie betalen, een contract opzeggen of rapporten beheren.

Rechtstreeks met klant communiceren

Het platform heeft een gebruiksvriendelijk werkomgeving waarmee de agent rechtstreeks kan communiceren met de klant. Het maakt een eenvoudige overgang tussen verkoop- en servicekanalen mogelijk, wat zorgt voor een continue communicatie. Dankzij Responsive Web Design kan iedereen de gegevens raadplegen via zijn smartphone, tablet en desktop.

De focus van onze klanten en van onszelf ligt op selfservice en versnelling van het werk om zo een efficiënte klantenservice en goed werkend verkoopteam te faciliteren. Dit lesje in digitalisatie dat we vandaag tegen wil en dank moeten leren, toont aan hoe belangrijk deze doelen zijn.

Oplossingen voor de gezondheidszorg

We kunnen terugvallen op onze jarenlange ervaring met oplossingen voor de medische sector. Wij bieden een uitgebreid ecosysteem van oplossingen voor de gezondheidszorg, waaronder  Electronic Health Record Cloud, Telemedicine Cloud, Hospital Cloud en Medical AI Cloud. De integratie van deze platformen zorgt voor een betere coördinatie van de gezondheidszorg en ondersteunt patiënten en medisch personeel. De platformen worden gebruikt om gezondheidsdossiers op te stellen, te archiveren en te delen, de medische faciliteit te beheren en telegeneeskunde en telezorg aan te bieden.

Overstap naar de cloud

Het zijn de cloud-oplossingen die zich onderscheiden en die zorgen voor continuïteit dankzij een efficiënte online toegang. De meeste verzekeraars beschouwden cloud computing tot voor kort als een optie. Vandaag zien we dat de bedrijven die goed op afstand functioneren, de bedrijven zijn die hun ressources naar de cloud hebben verplaatst. Andere bedrijven blijven achter, bijvoorbeeld omdat hun VPN niet uitgerust is voor een plotse toename van het aantal gebruikers.

Dankzij cloud-oplossingen kunt u uw bedrijf op afstand runnen”

Dankzij cloud-oplossingen kunt u, in combinatie met mobiele technologieën, uw bedrijf op afstand runnen. Een groot aantal van onze cloud-oplossingen omvatten Comarch TNA, Comarch HRM of Comarch myPoint, waarmee u telewerk kunt beheren en monitoren. Comarch Cloud Infraspace is een pakket van diensten voor bedrijven die hun resources naar de cloud willen verplaatsen. En Comarch IBARD is een dienst waarmee u veilig gegevens in de cloud kunt opslaan en synchroniseren.

De cloud stimuleert de ontwikkeling van technologieën zoals Big Data en Artificial Intelligence, die noodzakelijk zijn geworden binnen de verzekeringssector. De afgelopen dagen zette een groep wetenschappers van het Oak Ridge National Laboratory de supercomputer Summit in om chemicaliën correct te combineren en zo een formule te creëren om het SARS-CoV-2 coronavirus te bestrijden. Dit zou niet mogelijk zijn zonder cloud computing- of Big Data-oplossingen.

Comarch ontwikkelt al jaren Artificial Intelligence-technologie voor onder andere transactiebeveiliging, fraudepreventie, verkoopvoorspelling of scoringmodellen.

Omnichannel- en remote platformen voor verzekeringen

Mag de verzekeringssector rustig ademhalen? Heeft deze branche de juiste tools om vlot te kunnen werken? Of staan verzekeringsondernemingen vandaag voor wel erg hete vuren? We moeten bekijken of de verzekeraar en zijn IT-provider een compleet en extern communicatiekanaal kunnen aanbieden in de keten klant-agent-werknemer-IT-provider. Eén ding staat vast: verzekeraars kunnen enkel overleven als ze kiezen voor omnichannel- en remote platformen.

We hebben het geluk dat we in een sector werken die zich in de virtuele wereld kan bewegen. We moeten beseffen dat dit een tijd is waarin sommige sectoren het voortouw zullen nemen, andere zullen wegvallen en weer andere overbodig zullen blijken. Het is een periode waarin verificatie belangrijk wordt, en dat zeker ook voor computersystemen.

Toekomstlessen

Volgens virologen moeten we leren leven met COVID-19. We komen er wel, we vinden wel een remedie, maar velen waarschuwen dat een soortgelijke situatie zich opnieuw kan voordoen. We leren op dit moment een hele belangrijke levensles en we hebben nu de kans om goed voorbereid te zijn op wat komen gaat.

Wat heeft de toekomst voor ons in petto? Smart working zal een grotere rol gaan spelen, waarbij de werkgever de nodige technologie voor telewerken moet aanbieden. Betalingen zullen contactloos zijn, via bankoverschrijving, via NFC- of PayU-platformen. Oplossingen voor risico-identificatie en risico-beoordeling, gegevensanalyse en de beoordeling van aanvragen worden geautomatiseerd.

Selfservice en digitale verkoop

Analisten van Gartner voorspellen dat bedrijven die overstappen op digitale platforms de gevolgen van de epidemie kunnen afzwakken en kunnen rekenen op een vlotte werking op de lange termijn. We moeten ernaar streven om de mogelijkheden voor selfservice en digitale verkoop te vergroten. IT zal een sleutelrol spelen bij het leveren van veilige IT-systemen, nu en in de toekomst. Bovendien benadrukken analisten bij Gartner en IDC dat de IT-sector mag rekenen op meer uitgaven voor communicatiesoftware, vergelijkbaar met de stijging qua uitgaven na de SARS-uitbraak in 2002.

Wat staat sector te wachten?

Wat staat er de sector nog te wachten? Zetten we meer stappen vooruit of komen we, zodra dat mogelijk is, op onze beslissingen terug en zijn de veranderingen die we nu doorvoeren maar halfslachtig? Misschien blijven we op dit moment al ter plaatse trappelen en kunnen de meeste bedrijven niet wachten op een terugkeer naar oude of bekende systemen?

Nil homini certum est. Niets wat menselijk is, is zeker. Daar zijn we ons de laatste tijd pijnlijk bewust van geworden. De menselijke factor is het belangrijkste element. Misschien is dit de stimulans die we nodig hebben om te begrijpen hoe belangrijk het is om het menselijke te beschermen met technologie.

De bal ligt volledig in ons eigen kamp.

Dit artikel is gesponsord door Comarch for Insurance.

Zo helpt de Vereende klanten weer naar een reguliere verzekeraar

Zo helpt de Vereende klanten weer naar een reguliere verzekeraar

De Vereende biedt een vangnet voor situaties waarin het niet mogelijk is om bij een reguliere verzekeraar terecht te kunnen. "Wij vervullen een belangrijke maatschappelijke rol door onverzekerbaarheid tegen te gaan", zegt Martin de Ruijter, senior acceptant bij de Vereende. In dit artikel belicht hij de vangnetfunctie van de organisatie en de ambitie om verzekerden uiteindelijk weer een plek te bieden bij een reguliere verzekeraar.

AFM over consolidatie: 'Vraag is of private equity vele beloftes wel waarmaakt'

AFM over consolidatie: 'Vraag is of private equity vele beloftes wel waarmaakt'

Consoliderende financiële dienstverleners dreigen het klantbelang uit het oog te verliezen, zeker wanneer private equity erbij betrokken is. Maar voor kleinere spelers is de druk om aan alle wetten en regels te voldoen weer immens. Lastig, erkent de toezichthouder tijdens een toelichting op haar jaarlijkse risicotrendrapport.

Insurance Data en Grijpma AsG fuseren

Insurance Data en Grijpma AsG fuseren

Consultancybedrijf voor verzekeraars en intermediairs Grijpma AsG is gefuseerd met databedrijf binnen de verzekeringsbranche Insurance Data.

Klaverblad: succesvol verzekeren van grote agrarische bedrijven

Klaverblad: succesvol verzekeren van grote agrarische bedrijven

Het verzekeren van een groot agrarisch bedrijf vraagt om een aanpak die soepel en efficiënt verloopt. Dit is een vak apart, waarbij maatwerk en specialisme essentieel zijn. Klaverblad werkt nauw samen met verzekeringsadviseurs om alles op rolletjes te laten lopen. In dit artikel lees je hoe zij, aan de hand van een recente case, inspelen op de behoeften van agrarische ondernemers en adviseurs ondersteunen om hun klanten optimaal te bedienen.