Via het advieskantoor werd een hypotheek aangevraagd bij Hypotrust van 207.100 euro tegen 2,01 procent rente en een rentevaste periode van 12 jaar. Het rentevoorstel kwam eind mei binnen per mail, met een geldigheidsduur tot 23 augustus. De consument stuurde vervolgens het voorstel en de koopovereenkomst op aan de tussenpersoon. Op de koopovereenkomst staat vermeld dat de overdracht plaatsvindt op 1 september 2017.
Verlopen
Op 24 augustus neemt Hypotrust contact op met de tussenpersoon om te laten weten dat de offerte verlopen is. Die geeft dat door aan de klant. De consument heeft vervolgens een nieuwe hypotheek aangevraagd bij Florius, ter hoogte van 209.790 euro tegen 2,03 procent rente en 10 jaar looptijd. De consument vindt dat de bemiddelaar verantwoordelijk is voor de fout en claimt zijn financiële schade bij het Kifid.
Kans van slagen
Volgens de consument was het hem niet duidelijk dat de twee data op elkaar aan moeten sluiten. Hij vindt het bij uitstek de rol van de tussenpersoon om deze zo cruciale data te bewaken. Omdat de datum van overdracht en de geldigheidsdatum van de offerte bij hem bekend waren, had hij kunnen weten dat het hele hypotheektraject nooit kans van slagen had. Het feit dat de tussenpersoon niet aan de bel trok, zorgde er volgens de consument voor dat hij gedwongen keuzes moest maken met negatieve financiële gevolgen.
Benaming
Kifid schiet de klant echter niet te hulp. Alleen in een adviesrelatie is er volgens de geschillencommissie een verplichting om termijnen te bewaken en te waarschuwen voor de gevolgen als die termijnen worden overschreden. "De Commissie oordeelt dat een soortgelijke verplichting niet kan worden aangenomen in de onderhavige execution only-dienstverlening. Van een Consument mag in een execution only-relatie worden verwacht dat hij zich vooraf in de werking van de aangeboden dienstverlening verdiept en dat hij na het aangaan van de overeenkomst zelf controleert of de door hem gegeven opdrachten correct en zorgvuldig worden uitgevoerd […]; zulks volgt ook al uit de benaming execution only", schrijft de geschillencommissie in de uitspraak.
Eigen verantwoordelijkheid
"Naar het oordeel van de Commissie behoort in de relatie van execution only de verplichting te controleren of termijnen gehaald worden tot het domein waarbinnen Consument de eigen verantwoordelijkheid draagt. Van een geïnformeerde execution only-consument mag worden verwacht dat hij weet heeft van de omstandigheid dat de offerte geldig dient te zijn op het moment dat de hypotheekakte wordt getekend."
Service
Het Kifid wijst de vordering daarom af in een bindende uitspraak. De geschillencommissie merkt nog wel op dat het Tilburgse kantoor duidelijker kan maken welke service consumenten mogen verwachten van hun execution only-bemiddeling. "Hoewel de Commissie van oordeel is dat serviceverlening in de gegeven omstandigheden niet kan worden begrepen als een plicht tot het bewaken van termijnen, is haar ook onduidelijk tot welke acties deze service Tussenpersoon dan wel verplicht."