AMtopvrouwen Ellen Peper (Univé): 'durf keuzes te maken en laat zien wie je bent'

AMtopvrouwen Ellen Peper (Univé): 'durf keuzes te maken en laat zien wie je bent'

Ellen Peper (1964) is lid van de raad van bestuur Coöperatie Univé. Vorig jaar stond ze op de negende plek in de AM 75 topvrouwen. Ze is een van de vrouwen die de komende weken in een interviewserie op amweb.nl hun licht laten schijnen op de rol van de vrouw in de financiële dienstverlening.

AM heeft de lijst met meest invloedrijke topvrouwen in de verzekeringsbranche uitgebreid van 75 naar 100 namen. Jij stond vorig jaar in de lijst op plaats 9. Vind je het belangrijk dat vrouwen in de top meer zichtbaarheid krijgen?"
"Vrouwen in topposities zijn nog steeds in de minderheid, zoals ook recent weer bleek uit de Bedrijvenmonitor Topvrouwen van de Commissie Monitoring. In maar liefst 90 procent van de bedrijven is er een onevenwichtige verdeling tussen mannen en vrouwen. Op basis daarvan vind ik het wel belangrijk dat vrouwen in topposities in de verzekeringsbranche meer zichtbaarheid krijgen, waardoor zij inspirerend en stimulerend kunnen zijn voor andere vrouwen. Zodat op afzienbare termijn een lijst met alleen vrouwen niet meer nodig is en een divers samengestelde lijst met krachtige en inspirerende leiders (m/v) in de verzekeringsbranche wordt opgesteld."

Als je als bedrijf succesvol wilt zijn, heb je alle kwaliteiten van vrouwen en mannen én alle generaties nodig”

De verzekeringsbranche is van oudsher vrij traditioneel. Het aantal vrouwen in topfuncties neemt weliswaar snel toe, maar is nog lang niet waar het zou moeten zijn. Hoe kan de sector aantrekkelijker worden voor jonge, ambitieuze vrouwen?
"Door de ontwikkeling van het brede bewustzijn in de verzekeringsbranche van het belang van diversiteit in organisaties. Je hebt alle kwaliteiten van vrouwen en mannen én alle generaties nodig in je bedrijf om succesvol te zijn. Daarvoor moet je als bedrijf aantrekkelijk zijn in je ontwikkelingsmogelijkheden, flexibiliteit en maatwerk naar je mensen. En dan ook vooral naar je mensen met (jonge) kinderen. Aandacht voor diversiteit uit zich voor mij ook in persoonlijke begeleiding/coaching van je talentvolle mensen die je graag ziet ontwikkelen en doorgroeien. Een vrouwelijke manager of bestuurder die ambitieuze en talentvolle vrouwen begeleidt en stimuleert kan soms net dat extra steuntje in de rug zijn."

Wat versta jij onder vrouwelijk leiderschap?
"Dan gaat het voor mij om feminiene kwaliteiten als goed kunnen luisteren, het verbinden van mensen en hun belangen, het stellen van vragen en kunnen doorvragen, het diepgaand aanvoelen van een groeps- en persoonlijke dynamiek en daarnaar kunnen handelen. Deze kwaliteiten heb je nodig, evenals de masculiene kwaliteiten, om de gewenste ontwikkelingen en resultaten te realiseren in je organisatie. Daarbij is het overigens niet zo dat feminien alleen aan vrouwen is voorbehouden en masculien alleen aan mannen. Goede leiders en goede leiderschapsteams hebben beide kwaliteiten. En dat is nodig nu en naar de toekomst, gezien de vele complexe opgaven waar we in onze samenleving voor staan."

Ik hoop dat ik inspirerend voor mensen ben door de wijze waarop ik dingen doe en mensen enthousiasmeer en begeleid”

Vind je jezelf een rolmodel?
"Ik vind rolmodel zo’n zwaar woord. Ik hoop dat ik inspirerend voor mensen ben door de wijze waarop ik dingen doe en mensen enthousiasmeer en begeleid. En ook doordat ik mezelf blijf uitdagen en ontwikkelen. Ik heb zelf veel geleerd van vrouwen én mannen in mijn omgeving gedurende mijn eigen ontwikkeling van startende medewerker naar bestuurder. Iets wat ik heb geleerd en dat ik ook vaak probeer over te dragen is dat dúrven keuzes te maken en daar voor te gaan staan, belangrijk is. Het laten zien wie je bent."

Hoe is het gesteld met de diversiteit in jouw organisatie?
"Daar is het wat betreft de verdeling mannen/vrouwen redelijk goed mee gesteld. Ik startte bij Univé met twee vrouwen in onze driehoofdige raad van bestuur: 66 procent vrouw. Wij hebben bij Univé veel vrouwelijke managers, daar is de verdeling bijna gelijk. Op het gebied van herkomst en culturen en ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben we nog wel een slag te slaan. Diversiteit en inclusiviteit zijn dan ook belangrijke onderwerpen in onze organisatie. Beide stimuleren we onder andere door verantwoordelijkheden en sturing laag in de organisatie te leggen. Op die manier proberen we diversiteit in kwaliteiten elkaar te laten versterken en mensen onderling te verbinden. We geven mensen veel vertrouwen en ruimte om hun werk zelf in te richten. Daarbij hebben we ruime mogelijkheden voor opleiding en coaching. Ik vind dat erg belangrijk voor een toekomstvast en duurzaam Univé."

Hoe heb jij jouw medewerkers ondersteund in coronatijd?
“Vanaf het begin van het thuiswerken door de coronacrisis en ook nu nog steeds, hebben wij heel veel aandacht voor het welzijn van onze mensen. Zelf probeer ik ook zoveel mogelijk persoonlijk contact te houden met de mensen in mijn werkomgeving. Wij ondersteunen onze medewerkers natuurlijk met alle digitale en thuiswerkvoorzieningen. De managers hebben ook de ruimte om tot maatwerkafspraken te komen met hun mensen wanneer dat nodig is door de persoonlijke thuissituatie en/of het geven van mantelzorg in hun naaste omgeving. Ik vind dat heel belangrijk dat wij dat doen, omdat wij onze mensen graag zo fit en vitaal mogelijk door deze coronatijd willen begeleiden. Zodat Univé ook in deze tijd haar leden iedere dag goed van dienst kan zijn."

Annet van den Berg

Annet van den Berg

(Eind)redacteur AM

Klaverblad: 'Ook preventie rondom AOV vraagt om maatwerk'

Klaverblad: 'Ook preventie rondom AOV vraagt om maatwerk'

Als het aankomt op preventieve hulp rondom arbeidsongeschiktheid is er geen one-size-fits-all. Daarbij komt dat ondernemers het toch vaak lastig vinden om zelf op tijd aan de bel te trekken óf überhaupt niet weten van het bestaan van preventieve hulp vanuit de verzekeraar. "Daarom is juist dat persoonlijke contact ook zo belangrijk, om zo te kunnen signaleren en door te kunnen vragen", zegt Conny Pronk, claimbehandelaar AOV bij Klaverblad. "Een AOV vereist op alle vlakken maatwerk. En dat geldt zeker ook voor preventie."

Zijn cyberverzekeringen deeloplossingen? Is een pool de oplossing?

Zijn cyberverzekeringen deeloplossingen? Is een pool de oplossing?

Carola Wijkamp-Hermsen, directievoorzitter bij de Vereende, pleitte onlangs in Assurantie Magazine voor een pool voor cybersecurity. Ook omdat cyberoplossingen per verzekeraar nog niet helemaal uit de verf zouden komen. Is dat een goed idee? We vragen het de cyberspecialisten van broker Marsh en nicheverzekeraar Hienfeld.

Akkie Lansberg, directeur inkomensverzekeringen bij a.s.r.

Verplichte AOV: 'Extra ingang om het gesprek over arbeidsongeschiktheid aan te...

De afgelopen maanden ging het er veel over: de BAZ, ook wel bekend als de Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen of de verplichte AOV. Hoewel het nog niet duidelijk is wat het huidige kabinet ermee wil, zitten betrokken partijen niet stil. In dit artikel bespreekt Akkie Lansberg, directeur inkomensverzekeringen bij a.s.r., hoe a.s.r. als marktleider op het gebied van AOV naar de ontwikkelingen kijkt en zich voorbereidt op de komst van de verplichte AOV.

Zomercarnaval ging dankzij de Vereende toch door

Zomercarnaval ging dankzij de Vereende toch door

Het Zomercarnaval van Rotterdam brengt elk jaar honderdduizenden mensen op de been. Het feest is inmiddels door Unesco erkend als immaterieel erfgoed. Dit soort grote evenementen zijn echter steeds moeilijker verzekerbaar. Voor de editie 2024 van 'de grootste Caribbean streetparty van Nederland' heeft de Vereende haar vangnetrol ingezet.