De klant sloot in 2013 een hypothecaire geldlening af voor een woning, die hij verhuurt aan zijn dochter. Zes jaar later constateerde hij dat hij het huis helemaal niet mocht verhuren zonder toestemming van de hypotheekverstrekker, ING Bank. Hij kwam hier achter toen hij een koopovereenkomst wilde sluiten voor een nieuwe woning voor hemzelf en aan een potentiële geldvertrekker moest aantonen dat hij bevoegd was om het andere huis te verhuren.
Verhuurbeding opgenomen in hypotheekakte
Pas toen zag hij dat in de hypotheekakte een verhuurbeding is opgenomen. Hij ontbond daarop het koopcontract voor het nieuwe huis en nam contact op met de adviseur uit Hoorn. Die ontkende de fout, maar zei wel dat hij al voor het passeren van de hypotheekacte zou hebben gewezen op fouten in de notariële akte. Iets was hij niet kon bewijzen.
Lening wordt met spaargeld afgelost
Omdat de man het huis dat hij op het oog had toch graag wilde kopen, besloot hij de lening van de verhuurde woning volledig af te lossen met spaargeld. De aflosboete van ruim 1.100 euro nam hij op de koop toe. Hij verzuimde echter de adviseur in gebreke te stellen en hem de kans te bieden de fout te herstellen. Bij de geschillencommissie van Kifid gaf de man aan in totaal voor meer dan 23.000 euro schade te hebben geleden door onder meer extra hypotheekkosten.
Adviseur is tekortgeschoten
De commissie stelde vast dat de adviseur toerekenbaar tekort is geschoten in zijn verplichtingen en de hypotheekacte had moeten controleren. Dat neemt echter niet weg dat de man zelf ook een controle uit had moeten voeren. Hij krijgt slechts een deel van zijn vermeende schade vergoed, omdat hij de adviseur ook niet echt de gelegenheid heeft gegeven de fout te herstellen. De man heeft namelijk op eigen houtje de lening van de verhuurde woning afgelost, terwijl andere oplossingen mogelijk ook soelaas hadden geboden. De uitspraak is bindend.