Rabobank was in alle gevallen adviseur en bemiddelaar. Ze adviseerden het zogenoemde Cumulent Belastingvrij Kapitaal Plan, het Cumulent Totaal Plan en de OpMaat Verzekering. Allemaal beleggingsverzekeringen waarbij het risico van overlijden voor de einddatum meeverzekerd is op de polis. Twee polissen kwamen tot uitkering, de twee andere werden voortijdig afgekocht.
Er was voldoende informatie
Alle klanten stelden dat zij tijdens het afsluiten onvoldoende informatie kregen van de Rabobank-adviseurs. Kifid ging daar in geen van de gevallen in mee. Iedereen kreeg vooraf of bij afsluiten voldoende productinformatie mee. Informatie waaruit goed af te leiden was dat ze kozen voor een beleggingsproduct met een beleggingsrisico.
Jaarlijks waardeoverzicht werd verstuurd
Ook wat betreft de zorgplicht werden alle klachten ongegrond verklaard. De Rabobank heeft de consumenten altijd voldoende op de hoogte gehouden van wijzigingen in wet- en regelgeving. Bovendien kregen de klanten jaarlijks een waardeoverzicht van de bank.
Klanten wilden geen afspraak tijdens looptijd
Twee van de klagende consumenten werden tijdens de looptijd van het product door de Rabobank uitgenodigd voor een gesprek. Dit om te zien of de producten nog passend waren. De betrokken klanten zijn daar niet op ingegaan. Eventuele negatieve gevolgen zijn daardoor voor rekening van de consument, oordeelde Kifid. Ook de klant die gedurende de looptijd zelf de beleggingsmix aanpaste, draagt daar zelf de consequenties voor.
Van een schadevergoeding kan in geen van de zaken sprake zijn. Alle uitspraken over de Rabobank-zaken zijn bindend.