Stichting Geldbelangen: Kifid moet op de schop

Stichting Geldbelangen: Kifid moet op de schop

Kifid moet als het aan Stichting Geldbelangen ligt volledig op de schop. Dat schrijft de stichting in een vandaag gepubliceerd manifest.

Volgens Geldbelangen is het Kifid verworden tot een op juristerij gebaseerde kleine rechtbank. “Daar is het Kifid niet voor”, zegt voorzitter Rob Goedhart van de stichting. "Het Kifid is opgericht voor consumentenbescherming, moet dienstbaar zijn aan de consument die een klacht heeft over een financieel dienstverlener, en moet scherp zijn richting financiële sector.”

Kifid moet vanuit consument optreden

Goedhart vindt dat instanties als Kifid en de AFM veel meer vanuit de consument moeten optreden. “Financieel dienstverleners zoals banken en verzekeraars hebben een grote power en lobbykracht, bijvoorbeeld richting politiek. De consument heeft dat niet”, vervolgt de voorzitter. “Natuurlijk moet Kifid fair blijven ten opzichte van de financieel dienstverleners. Maar niet te veel aan hen gelegen laten liggen.”

17 punten om Kifid om te vormen

In het manifest geeft Geldbelangen met 17 punten aan hoe het Kifid omgevormd kan worden. Het manifest wordt aangeboden aan Kifid zelf, de ministers Wopke Hoekstra van Financiën en Sander Dekker voor Rechtsbescherming, alsook aan het parlement.

Focus moet op mediation liggen

Geldbelangen vindt dat “met het ontstaan van Kifid verzekeraars en banken een grote vinger in de pap hebben. Daardoor is een Kifid ontstaan zoals het nu is: te veel gericht op het laten functioneren van het systeem, juridische details en verdeel-en-heersprincipe.” In de visie van de stichting moet de focus van Kifid eigenlijk alleen op mediation komen te liggen. “Wanneer partijen er echt niet uit komen, dan pas een uitspraak. Maar dit alles met oog voor de zwakste van de partijen, de consument.”

Overigens ligt de focus van Kifid daar al op. In 2018 heeft bijna de de helft van de klachten die in dat jaar zijn behandeld geleid tot een oplossing die zowel financieel dienstverlener als consument tevreden stemt. Kifid werkt op basis van hoor en wederhoor. “Zowel de consument als de financiële dienstverlener krijgt de ruimte om zijn verhaal te doen. Altijd schriftelijk en zo nodig aangevuld met een hoorzitting", meldt Kifid in een reactie.

Klachtinstituut moet meer middelen  krijgen

Geldbelangen vindt dat Kifid meer mensen en middelen moet krijgen. “Alleen al om meer (naams-)bekendheid te genereren. Kifid behandelt zo’n 3.000 klachten per jaar. Vergeleken met Engeland is dat een schijntje waar er bijna 400.000 klachten zijn.  Het verschil in bevolking (17 miljoen in Nederland ten opzichte van 66 miljoen in het Verenigd Koninkrijk) is daar geen verklaring voor.”

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.