“Iedereen kon altijd bij onze ouders terecht. Zichzelf een extraatje of luxe ontzeggend”, delen de kinderen met mij als ik langskom om de uitvaart van hun vader te bespreken. “Ook het opbouwen van een spaarpotje zat er niet in voor ze. Nadat ze waren gestopt met werken, kwamen ze rond van hun AOW en een klein pensioen.” De oudste dochter geeft mij een kop dampende koffie aan. “Genoeg om van te leven, maar geen vetpot”, vult haar broer aan.
Kinderen niet opzadelen met kosten
Vanaf hun huwelijk hadden meneer en mevrouw al een uitvaartverzekering. Net als hun overige verzekeringen lieten ze deze eens in de paar jaar nakijken. Want de kinderen opzadelen met de kosten voor de uitvaart? Dat was het laatste wat ze wilden.
Polis en wensenboekje liggen klaar
De polis ligt dan ook keurig op tafel klaar, samen met het wensenboekje. Mevrouw Van Almen geeft mij een warme glimlach. Ze is zichtbaar opgelucht en dankbaar dat de uitvaart van haar man én de wensen geregeld zijn. Nu kan ze afscheid nemen van haar geliefde Adriaan zoals ze dat samen hadden bedacht. Zonder de kinderen hiermee te hoeven belasten. En zonder dat ze hierover nu op dit moeilijke moment alleen over moet nadenken. Mevrouw Van Almen knijpt mij even in mijn hand. “Het is goed zo.”
Niemand kwam iets te kort
Dankzij de verzekering en het feit dat meneer en mevrouw hun uitvaartwensen op papier hadden gezet, werd het een uitvaart zoals zij voor ogen hadden. Eenvoudig maar warm en persoonlijk. Met een uitgebreide koffietafel na afloop. Want niemand mocht iets tekortkomen …
Guido Steennis deelt drie tips waarom het zo belangrijk is om de uitvaartverzekering mee te nemen in het adviesgesprek:
1. Controleer of de klant inmiddels niet is onderverzekerd
Dit maak ik helaas nog regelmatig mee. Mensen hebben jaren geleden een verzekering afgesloten die toentertijd de kosten van een uitvaart dekte. Sindsdien hebben ze hier niet meer naar omgekeken. Groeit de verzekering niet mee met de kosten? Is deze nooit opgehoogd of aangepast? Dan kan men bij overlijden flink onderverzekerd zijn. Zonde! Kijk daarom om de paar jaar samen met een financieel adviseur of de uitvaartverzekering nog up-to-date is.
2. Voorkom meer verdriet in een kwetsbare periode
Het is zo triest als je niet kunt voldoen aan de wensen van de overledene en nabestaanden. Omdat men niet verzekerd is en zelf de financiële middelen niet heeft. Ik moet mensen dan teleurstellen in de meest kwetsbare periode. Dat wil je niet. Iedereen verdient immers een afscheid met een goed gevoel. Een uitvaartverzekering kan dat mogelijk maken. Is deze er niet? Dan weet je eigenlijk pas wat je mist als het zover is.
3. Maak het bespreekbaar: dit geeft rust en zekerheid
Het bespreken van uitvaartwensen en het financieel mogelijk maken daarvan is voor veel mensen nog steeds niet makkelijk en vanzelfsprekend. Toch is mijn advies: bespreek dit wel! Dit geeft zoveel rust en zekerheid voor later. Dat is toch het ultieme doel van een verzekering?
Dit is een partnerbijdrage. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van Monuta.