Eerste Bavam-klant houdt ermee op

Eerste Bavam-klant houdt ermee op

Afgelopen zomer is de allereerste Bavam-klant Assurantiekantoor Assen ermee gestopt. Eigenaren Jan Assen en Marjon Leenders vertellen over hun ervaringen met de Bavam. "Door de goede schadeafhandeling is de band met onze klant alleen maar sterker geworden."

In 1965 richtten verzekeraars de Bavam-pool op, die assurantieadviseurs als eerste een verzekering bood tegen het beroepsaansprakelijkheidsrisico. Het Arnhemse Assurantiekantoor Assen werd begin 1966 ingeschreven als de eerste verzekerde op het Bavam-product, dat tegenwoordig wordt aangeboden door de Vereende.

Mensen bijstaan van wieg tot graf

Bijna zestig jaar later wordt die allereerste polis dus beëindigd. Het kantoor, inmiddels gedreven door Jan Assen en zijn zus Marjon Leenders-Assen, heeft de portefeuille verkocht aan Poort Mulder in Veenendaal. In 1978 is Marjon na haar middelbare schoolopleiding bij het kantoor van haar vader gaan werken. Vier jaar later volgde Jan. Broer en zus moesten veel sneller dan verwacht het roer overnemen toen hun vader in 1987 op 57-jarige leeftijd plotseling overleed.

Dat het bedrijf werd voortgezet, stond buiten kijf. “Mijn vader had wel eens geopperd dat hij het kantoor wilde verkopen, maar ik denk dat dat meer was om ons uit de tent te lokken”, zegt Marjon. “Wij zeiden altijd: als je verkoopt, dan verkoop je het aan ons.” Het assurantievak is beiden dus met de paplepel ingegoten. “Het klantcontact is het leukste. Mensen adviseren en bijstaan bij leuke en moeilijke dingen, van de wieg tot het graf.”

Luisterend oor

In de loop der jaren hebben Marjon en Jan personeel in dienst gehad en enkele kleinere kantoren overgenomen. “Later zijn we met zijn tweeën verdergegaan en vorig jaar vonden wij het moment gekomen om het kantoor te verkopen”, legt Jan uit. “Onze kinderen hebben iets anders gekozen en we zijn inmiddels zestigers. Dan ga je er met elkaar over praten. We hebben uiteindelijk overeenstemming bereikt met Poort Mulder. Ik blijf nog wel voor 20 uur in de week actief om de portefeuille te begeleiden.”

Marjon neemt de tijd om na te denken over wat ze wil gaan doen. Ze hoeft niet lang na te denken over de vraag wat hun kantoor geliefd maakte bij klanten: “Bij ons stond service en zorgplicht hoog in het vaandel. We reageerden direct en accuraat. Onze relaties waardeerden onze zorg en het luisterend oor dat wij boden, zonder te kijken naar wat het voor ons opleverde.”

Onpersoonlijker

Voor beiden heeft vooral het menselijke aspect een ander karakter gekregen in de ruim veertig jaar die ze actief zijn geweest: “Er is afschuwelijk veel veranderd”, zegt Marjon. “De overheid en maatschappijen leggen een strop om je nek en je moet ervoor zorgen dat die niet te strak wordt aangetrokken. In het verleden had je nog contact met mensen die je kende, maar door de schaalvergroting zijn verzekeraars uit de regio vertrokken en is chatten de enige contactmogelijkheid. Het is veel onpersoonlijker geworden. Wat ons betreft zijn ASR en Nationale-Nederlanden van de verzekeraars nog het meest bereikbaar.”

Eén claim

In al die jaren heeft het kantoor eenmaal een beroep moeten doen op de Bavam-polis: in 2010. “Er was ’s nachts een huis afgebrand; Jan is er meteen naartoe gegaan en daarna kwam aan het licht dat de verzekerde bedragen niet up-to-date waren”, vertelt Marjon. “We hebben direct de Bavam ingeschakeld en we zijn heel tevreden over hoe dat is opgelost. Bij de verzekeraar van de woning zijn wel harde woorden gevallen. Die wist dat de Bavam was ingeschakeld en trok zijn handen ervan af, waarbij de schuld volledig bij ons kwam te liggen. Maatschappijen zijn in onze beleving makkelijk met het wijzen naar de tussenpersoon.”

Relatie sterker geworden

Uiteindelijk heeft de brand en de manier waarop de schade met de Bavam is afgehandeld de band met de klant sterker gemaakt, zegt Jan: “In moeilijke tijden hebben wij geholpen, dat is toch het gevoel dat blijft hangen. De relatie waar het om ging, is nog steeds klant bij ons. Het gaat er bij zo’n schade ook om hoe je er zelf mee omgaat. Als je niet de hakken in het zand zet, maar met de relatie bespreekt wat er niet goed is gegaan, dan kom je er veel makkelijker uit. Dan moeten alle partijen een keer slikken en kun je weer met een schone lei doorgaan.”

Uitloopdekking

De Bavam-polis is een claims-madeverzekering: aansprakelijkheidsschade is dus alleen gedekt als er tijdens de looptijd een claim wordt ingediend. Schademeldingen die achteraf binnenkomen, worden niet meer behandeld. Marjon en Jan sluiten daarom bij de Vereende een uitloopdekking voor de periode na het staken van de activiteiten. “Als je die dekking wilt afnemen, moet je een bewijs van uitschrijving bij de AFM hebben. Wij kiezen voor een uitloopdekking van drie jaar.  Met de koper hebben we afgesproken dat het minimaal twee jaar moest zijn en wij vonden het verstandig om voor drie jaar te kiezen.”

Je doet het maar één keer

Marjon en Jan hebben een advies voor intermediairs die overwegen hun bedrijf te verkopen: “Laat je vooral adviseren. Er zijn adviseurs die het verkooptraject van haver tot gort kennen. Wij hadden in elk geval leuke en informatieve gesprekken. Het kost je wel wat, maar als je goede begeleiding krijgt, verdien je dat terug. Denk vooral niet dat je het wiel zelf kunt uitvinden. Dit kunstje doe je maar één keer, dus doe het goed. Je doet het voor jezelf, want het is je eigen pensioen, maar ook voor je klanten. De puzzel moet kloppen.”

V.l.n.r. Jan Assen, Sjoerd Deenen, Marjon Leenders Assen en Job Meijer.
V.l.n.r. Jan Assen, Sjoerd Deenen, Marjon Leenders Assen en Job Meijer.

Prettige samenwerking

Vereende wil Jan en Marjon bedanken voor het vertrouwen in de BAVAM en de prettige jarenlange samenwerking. Ze wensen Jan en Manon nogmaals veel geluk en plezier in de volgende fase van hun leven.

Op de foto staan v.l.n.r. Jan Assen, Sjoerd Deenen, Marjon Leenders Assen en Job Meijer

Ook interesse in een beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Bezoek dan de website van De Vereende.

Dit is een partnerbericht van de Vereende. Bekijk het partnerdossier.

Data-gedreven inzichten in taxi schades

Data-gedreven inzichten in taxi schades

In de verzekeringswereld zijn inzicht in risicofactoren en het gebruik van geavanceerde modellen essentieel voor een gezond risicobeheer. Schadefrequentie, die de basis vormt voor de schaderatio, speelt hierin een centrale rol. Door schadefrequentie te analyseren, kunnen verzekeraars risico's beter inschatten en hun premies effectiever afstemmen. Dit artikel bespreekt de invloed van de leeftijd van taxi's op de schadefrequentie, en hoe risicomodellen verzekeraars in staat stellen verwachte schades te voorspellen en portefeuilles van verschillende assurantieadviseurs met elkaar te vergelijken.

Zorginstelling Centrum Stepping Stone sluit collectieve polis af bij de Vereende

Zorginstelling Centrum Stepping Stone sluit collectieve polis af bij de Vereende

Centrum Stepping Stone zocht en vond een collectieve aansprakelijkheidsverzekering voor een specifieke groep van haar cliënten: ex-gedetineerden die tijdelijk in de zorginstelling wonen. "Goed beschouwd is dit risico prima te verzekeren."

Niet voldaan aan een polisclausule, toch dekking omdat causaal verband ontbreekt?

Niet voldaan aan een polisclausule, toch dekking omdat causaal verband...

Het komt helaas nog al eens voor dat na een schade blijkt dat niet is voldaan aan een polisclausule en de schade daarom niet is gedekt. Maar als dit niets te maken heeft met de schade zoals die zich heeft voorgedaan, voelt dat soms onredelijk. Tegelijkertijd geldt: afspraak is afspraak.

Overstroming primaire keringen: verzekeren of regelen?

Overstroming primaire keringen: verzekeren of regelen?

De Vereende is er om oplossingen te bedenken voor maatschappelijke issues in de schadeverzekeringsbranche. Overstromingsrisico is zo'n issue. Sinds een aantal jaren is schade als het gevolg van een secundaire waterkering (dijk of dam) via veel verzekeraars voor particulieren verzekerd. Schade door primaire waterkeringen - zoals Noordzee, grote rivieren en IJsselmeer - nog niet. En daar is nu nieuws over.