AMdag: AFM-voorzitter Laura van Geest bespreekt knelpunten adviseurs

AMdag: AFM-voorzitter Laura van Geest bespreekt knelpunten adviseurs

Verbeteringen in de bedrijfsvoering van financieel adviseurs, de druk op hypotheekadviseurs in de verhitte woningmarkt en verzekerbaarheid van huizen bij klimaatrisico's. Over deze thema's die spelen voor financieel adviseurs bij het toezicht door de Autoriteit Financiële Markten, spreekt voorzitter Laura van Geest van de AFM tijdens AMdag op dinsdag 28 november.

Een vlekkeloze bedrijfsvoering is in de praktijk nog geen vanzelfsprekendheid bij financieel adviseurs, zo blijkt uit het rapport Marktindrukken van de AFM. “Dit kan en moet beter”, zo luidde het commentaar van de toezichthouder. Van Geest gaat hier verder op in en bespreekt de basiszaken die de financieel adviseur op orde kan brengen. De toezichthouder constateerde vorig jaar dat er adviseurs zijn zonder de vereiste diploma’s.

Invloed van kunstmatige intelligentie

Van Geest bespreekt ook de risico’s van digitalisering, zoals het onbeheerst gebruik van kunstmatige intelligentie. Ook incidenten met IT en beveiligingsrisico’s zijn urgent. De AFM pleit ervoor om de Europese verordening die eisen stelt aan grote kantoren voor wat betreft beveiliging (Dora), model te laten staan voor alle financieel dienstverleners.

Hypotheekadviseurs en de druk die zij ervaren gezien de gespannen huizenmarkt zijn eveneens een onderwerp. Hypotheekadviseurs moeten steeds meer aan de orde stellen bij hun potentiële klanten. Bij de AFM komen regelmatig signalen binnen dat de kwaliteit van hypotheekadvies hierdoor onder druk staat. Maar adviseurs moeten toch voldoen aan wettelijke kwaliteitseisen, waar de AFM ook een leidraad over uitgeeft.

Oplossingen voor funderingsschade

Tot slot haakt Laura van Geest ook aan bij het meest recente trendrapport van de AFM waarin de toezichthouder de aanbeveling deed om klimaatrisico’s in te prijzen bij bestaande en te koop staande woningen. Huizen zijn momenteel nog onverzekerbaar tegen klimaatrisico’s, maar er is wel degelijk een rol weggelegd voor de adviseur. Zo kunnen makelaars en taxateurs al tijdens de oriëntatie- en koopfase informeren over funderings- en overstromingsrisico’s.

Jan-Willem Oomen

Jan-Willem Oomen

redacteur AM

AFM: Woningmarkt houdt onvoldoende rekening met klimaatrisico's

AFM: Woningmarkt houdt onvoldoende rekening met klimaatrisico's

De gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte en hevige neerslag, zouden ingeprijsd moeten worden in de waardebepaling van woningen. Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in het vandaag verschenen trendrapport. Het gaat dan om schade aan funderingen als gevolg van droogte, maar ook om overstromingsschade. Volgens de toezichthouder is het belangrijk dat het bewustzijn over deze risico's groter wordt.

AFM en productaanbieders; een verkeerde kijk op risico?

AFM en productaanbieders; een verkeerde kijk op risico?

Financiële producten zijn naar mijn mening slechts middelen om doelen van consumenten mee te helpen verwezenlijken. Dit betekent idealiter dat consumenten alleen die producten kiezen die dit kunnen waarmaken. In de praktijk zie ik helaas dat dit lang niet altijd het geval is. Veel consumenten kiezen namelijk vaak die producten waarmee de kans juist kleiner wordt dat zij hun doelen gaan realiseren.

AFM start onderzoek naar kwaliteit hypotheekadvies

AFM start onderzoek naar kwaliteit hypotheekadvies

De Autoriteit Financiele Markten is haar onderzoek naar de kwaliteit van hypotheekadvies gestart. Dat blijkt uit berichtgeving van brancheorganisatie Adfiz.

AFM: 'ruimte voor verbetering' relatie verzekeraars en gevolmachtigde agenten

AFM: 'ruimte voor verbetering' relatie verzekeraars en gevolmachtigde agenten

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet in de relatie tussen verzekeraars en gevolmachtigd agenten "ruimte voor verbetering". Dat staat in een verkenning naar de dienstverlening en uitbesteding bij closedbook-portefeuilles van individuele levensverzekeringen.