De ECB besloot afgelopen donderdag om haar rentetarieven te houden zoals ze waren. "Dat sluit aan op de verwachtingen van analisten", verklaart Noorlag. "De ECB vindt dat de inflatie te lang te hoog blijft, maar geeft aan dat ze wel effect zien van de eerdere renteverhogingen. De inflatie kwam in september uit op 4,3 procent. Dat was bijna 1 procent lager dan in augustus."
Economische bedrijvigheid neemt af
De ECB merkt dat door het huidige renteniveau de economische bedrijvigheid afneemt. Noorlag: "Daarom ziet de ECB geen aanleiding om de rente op dit moment verder te verhogen. Een verlaging zit er op korte termijn ook niet in. De ECB verwacht dat de rente 'voor een voldoende lange periode' op dit niveau houden een belangrijke bijdrage levert aan de terugkeer naar een inflatie van iets boven de 2 procent."
Hopen dat stijgende trend tot een halt komt
In aanloop naar de vergadering van de ECB en ook na het rentebesluit van de ECB zag Noorlag dat de marktrentes heel licht daalden ten opzichte van de week ervoor. "Vorige week liepen de marktrentes nog vooral op. Slechts een paar geldverstrekkers wijzigden afgelopen week hun hypotheekrentes. Als geldverstrekkers hun rentes wijzigden, waren het vooral verhogingen. De ontwikkeling van de hypotheekrentes in de komende weken blijft nog steeds heel lastig te voorspellen. Een daling lijkt voorlopig niet heel waarschijnlijk. Het is vooral te hopen dat de stijgende trend tot een halt komt. Overigens is de stijging van de hypotheekrentes in 2023 nog behoorlijk beperkt. De gemiddelde vaste hypotheekrentes stegen heel licht afgelopen week, doordat een beperkt aantal geldverstrekkers de hypotheekrentes verhoogde."
15 procent extra woningen aan te kopen
Noorlag keek ook naar de NHG-grens. "Van de bijna 45.000 beschikbare woningen op Funda vallen op dit moment ongeveer 14.700 woningen binnen de huidige NHG-grens van 405.000 euro. Dat is 33 procent van de beschikbare woningen. Uitgaande van de nieuwe NHG-grens voor 2024 van 435.000 euro stijgt dit aantal naar bijna 17.000 woningen. Oftewel: 38 procent van de beschikbare woningen. Dat betekent dat dankzij de stijging van de NHG-grens ongeveer 15 procent extra woningen met NHG aan te kopen zijn. Dat blijft natuurlijk een momentopname. We zien de laatste maanden dat de gemiddelde transactieprijs aan het oplopen is. Als op 1 januari 2024 de hogere NHG-grens ingaat, zal de toename van het aantal woningen dat binnen de NHG-grens valt afzwakken."
Paar tienden minder rente
Voor veel mensen is het rentevoordeel de belangrijkste reden om te kiezen voor de NHG, stelt de compliance officer. "Dankzij NHG betaal je een paar tienden minder rente. Hoeveel dat scheelt, hangt af van je geldverstrekker en van hoeveel je leent ten opzichte van de waarde van de woning. Breng je veel eigen geld in, omdat je bijvoorbeeld je huidige woning met veel overwaarde hebt verkocht, dan heb je misschien maar 0,1 procent rentekorting als je met NHG leent. Dan duurt het zes jaar voordat je de kosten van NHG terugverdiend hebt. Die kosten bedragen 0,6 procent van het hypotheekbedrag. Heb je weinig eigen geld ingebracht? Dan scheelt het gemiddeld 0,4% aan rente als je met NHG leent. Bij sommige geldverstrekkers ligt het verschil zelfs nog een paar tienden hoger. De NHG-kosten heb je dan meestal binnen anderhalf jaar terugverdiend."