Rekenfout financieringsopzet kost hypotheekadviseur ruim 30.000 euro

Rekenfout financieringsopzet kost hypotheekadviseur ruim 30.000 euro

Een hypotheekadviseur uit Overijssel ging zodanig de mist in met een financieringsopzet dat zijn klanten de bouw van hun woning moesten annuleren. Hoewel de adviseur positief had geadviseerd over de financieringsmogelijkheden, zag hij belangrijke kostenposten over het hoofd. Kifid oordeelt dat hij zowel annuleringskosten als de taxatie- en makelaarskosten aan de klanten moet vergoeden.

De consumenten benaderden de hypotheekadviseur vorig jaar, omdat ze een levensloopbestendige woning wilden laten bouwen en hiervoor de financieringsmogelijkheden wilden bespreken. Na afloop van het gesprek mailde de adviseur dat de klanten nog zo’n 26.000 euro eigen geld zouden moeten inbrengen om de woning te kunnen financieren. “Strekking van het verhaal is dus dat het nog wel mogelijk is, maar al met al hebben jullie aan het einde van de rit wel minder 'eigen geld' tot jullie beschikking”, schreef de adviseur.

Onverwachte kosten staken bouw

Het eigen geld dat uiteindelijk zou worden ingebracht bedroeg 28.850 euro. Op enig moment vond een gesprek plaats dat wat vragen opriep bij de klanten. Ze vroegen onder meer of er naast de 28.850 euro nog andere kosten waren waar ze rekening mee moesten houden. Daarop antwoordde de adviseur dat er nog kosten voor leges, riool, water en elektra waren. Goed voor ruim 15.000 euro in totaal.

Hier hadden de klanten niet op gerekend, want een aantal dagen later hebben ze het contract met hun aannemer ontbonden. Daarnaast annuleerden ze alle andere zaken die nodig waren voor de bouw van het huis. In totaal was het stel hier 34.255 euro aan kwijt, het bedrag dat ze bij Kifid vorderen. Het stel vindt dat de hypotheekadviseur is tekortgeschoten in zijn zorgplicht door ze onvoldoende te informeren over de kosten van het bouwen van een woning in eigen beheer.

Totale kosten gehele bouwtraject

De adviseur vindt dat hij zijn klanten voldoende heeft geïnformeerd over de inbreng van eigen middelen. "Indien dit voor hen niet duidelijk was, dan hadden zij daar vragen over moeten stellen", aldus het verweer. Kifid ziet het anders. "Bij een adviesvraag als de onderhavige mag van een redelijk handelend en bekwaam adviseur worden verwacht dat hij de totale kosten voor het gehele bouwtraject in kaart brengt. Dat houdt in dat er wordt gevraagd naar alle kosten die gemoeid zijn met het bouwproject en ook dat daar indien nodig op wordt doorgevraagd", laat de geschillencommissie weten.

De adviseur had volgens Kifid de berekening aan het begin van het adviestraject moeten maken. Dan zou hij hebben gezien dat sprake was van een tekort in de begroting. Deze uitkomst had hij met zijn klanten moeten bespreken en hen daarvoor moeten waarschuwen. "Niet is gebleken dat de adviseur de consumenten heeft gewaarschuwd. Integendeel, de adviseur heeft aangegeven dat het bouwproject financieel haalbaar was, zij het dat zij minder ‘eigen geld’ ter beschikking zouden hebben", aldus Kifid.

Beroep op eigen schuld mislukt

Ook het beroep van de adviseur op de eigen schuld van de consumenten mocht niet baten. Als de adviseur zijn klanten had verteld dat hun budget onvoldoende was, zouden ze de bouw van het huis niet hebben hoeven staken. De commissie beslist dat de adviseur een bedrag van 34.255 euro aan het stel moet vergoeden. Het advies is bindend.

Alexandra Meijer

Alexandra Meijer

Redacteur AM

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.