Aegon moet 'ex' die nooit partner was uit pensioenadministratie halen

Aegon moet 'ex' die nooit partner was uit pensioenadministratie halen

De geschillencommissie van Kifid moest eraan te pas komen om een zogenaamde ex-partner van een Aegon-klant uit de pensioenadministratie verwijderd te krijgen. De pensioenuitvoerder weigerde eerder op verzoek van de vrouw de naam van de 'ex' door te halen als begunstigde van het partnerpensioen.

De vrouw woonde rond de eeuwwisseling met de betreffende man onder één dak. Hij was een collega van haar. Van een affectieve relatie was geen sprake, evenmin is de man aangemeld als partner bij de pensioenverzekeraar. Toch stond hij als partner te boek. Daar kwam de vrouw achter toen ze eind 2021 een brief kreeg, waarin werd gerept over de scheiding van de betreffende collega en dat de man recht heeft op het partnerpensioen dat is opgebouwd tot de scheidingsdatum.

Alleen werkgever kan gegevens laten wijzigen

Voor de vrouw reden om bij Aegon aan de bel te trekken. Zij is sinds 2005 getrouwd en het is de bedoeling dat haar echtgenoot als enige te boek staat als rechthebbende van een nabestaandenpensioen. Aegon weigerde de naam van de voormalige collega echter uit de administratie te verwijderen en gaf daarvoor als argument dat afgegaan mocht worden op de door de inmiddels voormalige werkgever verstrekte informatie. Een wijziging of verwijdering van de partnergegevens kan alleen door de verzekeringnemer worden; dat is de werkgever.

Collega is nooit aangemeld bij pensioenverzekeraar

Bij Kifid bleek al snel dat een aan- dan wel afmelding door de betreffende werkgever niet is te traceren in de administratie. De geschillencommissie baseert zich dan ook alleen op het pensioenreglement. Daarin staat duidelijk dat iemand alleen als partner voor het partnerpensioen kan worden aangemerkt wanneer sprake is van een huwelijk of een gezamenlijke huishouding van ten minste een half jaar. In dat laatste geval moet er ook nog sprake zijn van een bij een notaris opgemaakt samenlevingscontract. Een daar is zeker geen sprake van.

Ook aanspraak op partnerpensioen

De commissie moest zich ook nog buigen over de vraag of de echtgenoot van de vrouw aanspraak kan maken op partnerpensioen over de periode rond de eeuwwisseling. Zij waren toen nog niet getrouwd. Ook hier is het pensioenreglement leidend en op basis daarvan kon geen aanspraak gemaakt worden op partnerpensioen. Echter is de regeling op 1 januari 2002 gewijzigd, waarmee voor iedere deelnemer, ongeacht burgerlijke staat, een uitruilbaar levenslang nabestaandenpensioen is verzekerd.

Verzekerd nabestaandenpensioen

Dit zogeheten fictief nabestaandenpensioen werd omgezet in een verzekerd nabestaandenpensioen voor deelnemers die op of na 1 januari 2002 gaan trouwen of een partnerschap aangaan, ongeacht of iemand op dat moment nog in dienst is of niet. Voor de vrouw betekent dit dat het partnerpensioen voor haar echtgenoot verzekerd is vanaf begin 2002 tot het einde van haar dienstverband op 1 september van dat jaar. De uitspraak is bindend.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.