'Volslagen onbekende' lijkt toch ex-partner: Aegon mag in beroep tegen uitspraak

'Volslagen onbekende' lijkt toch ex-partner: Aegon mag in beroep tegen uitspraak

Vanwege uitzonderlijke omstandigheden mag Aegon in beroep gaan tegen een bindend advies van de geschillencommissie van Kifid. Dit onder meer naar aanleiding van nieuwe, door derden verstrekte informatie, die de (partner)pensioenzaak in kwestie in een ander daglicht zet.

Even terug naar het begin. Uitgangspunt vormt de uitspraak van 15 december 2022. In deze zaak gaat het over het al dan niet onterecht toekennen van recht op nabestaandenpensioen. Volgens de eisende partij is de persoon die hier tot 8 februari 2002 recht op had niet haar partner maar ‘een volslagen onbekende die op hetzelfde adres heeft gewoon (zoals studenten dat doen) en ook een periode bij hetzelfde bedrijf heeft gewerkt’.

Bindend advies: vorderingen grotendeels toegewezen

In het bindend advies dat op 15 december 2022 werd uitgesproken, werden de vorderingen grotendeels toegewezen. Aegon moest haar administratie aanpassen zodat de ‘volslagen onbekende’ niet langer als (voormalig) partner van de vrouw stond geregistreerd. Daarnaast moest Aegon de huidige partner – met terugwerkende kracht – sinds 1 januari 2002 als begunstigde administreren.

Aegon verzoekt om instellen beroep

Eind januari 2023 meldde Aegon zich bij de Commissie van Beroep van Kifid, met de mededeling dat de verzekeraar beroep in zou willen stellen tegen de uitspraak van de geschillencommissie.

Het bindend advies gold namelijk tussen de vrouw en Aegon; niet tussen de verzekeraar en de persoon aan wie eerder recht op nabestaandenpensioen was toegekend. Waardoor het bindend advies ertoe kan leiden dat Aegon aan twee personen hetzelfde partnerpensioen zou moeten uitkeren. Daar kan een verzekeraar niet aan gehouden worden.

Nieuw bewijs in pensioenzaak: tóch wel ex-partner

Zeker niet omdat de verzekeraar in de procespositie waarin ze zich bevond afhankelijk was – en is - van informatie van derden, zoals van de werknemer die de ‘volslagen onbekende’ eerder als partner van de vrouw doorgaf aan Aegon. Dit maakt dat Aegon zich moeilijk kan verweren, tegen een opgaaf die het verplicht was om uit te voeren.

De vraag is dus of de geschillencommissie onder deze omstandigheden wel een bindend advies ten nadele van de verzekeraar had mogen geven. Áls dat al zo is, dan moet Aegon wel in staat worden gesteld om bewijsmiddelen in te brengen die de eerdere pensioenopgaaf van de werknemer ondersteunen.

Bewijsmiddelen die Aegon beweert te hebben: de ‘volslagen onbekende’ beweert dat er destijds wél sprake was van een langdurige liefdesrelatie: hij en de vrouw hadden zelfs samen een huis gekocht.

Mogelijkheid tot beroep toegekend

Volgens de commissie is er sprake van uitzonderlijke of principiële omstandigheden. Aegon heeft toestemming ontvangen om beroep in te stellen. Dit moet binnen zes weken na de bekendmaking van de beslissing (16 februari 2023) gebeuren, valt te lezen in de uitspraak.

Aäron van der Sanden

Aäron van der Sanden

Redacteur AM

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.