Van Bruggen: 'Overgrote deel van 50-plussers heeft aflossingsvrije hypotheek'

Van Bruggen: 'Overgrote deel van 50-plussers heeft aflossingsvrije hypotheek'

Een overgroot deel van de 50-plussers heeft deels of volledig een aflossingsvrije hypotheek. Dit laat Van Bruggen Adviesgroep in haar nieuwsbrief weten. De meeste 50-plussers hebben een combinatiehypotheek, die bestaat uit een aflossingsvrije hypotheek en een aflossende hypotheek, zoals annuïteitenhypotheek of spaarhypotheek.

Wie voor 1 januari 2013 een aflossingsvrije hypotheek afsloot, mocht in beginsel de hypotheekrente aftrekken. Ook blijft de rente bij voortzetting van de aflossingsvrije hypotheek in beginsel aftrekbaar. ‘’Bovendien hadden veel geldverstrekkers in het verleden minder strenge regels en kon je bij sommige verstrekkers tot wel 100 procent van de waarde van de woning een aflossingsvrije hypotheek krijgen,’’ aldus Van Bruggen.

Verschil in leeftijden

De meerderheid van huiseigenaren die van een koopwoning naar een andere koopwoning verhuizen heeft een aflossingsvrije hypotheek. Hoe ouder de huiseigenaren zijn, hoe vaker deze hypotheekvorm voorkomt. In de leeftijdscategorie 60 jaar en ouder is 10 op de 15 (66 procent) hypotheekdelen een aflossingsvrije hypotheek in vergelijking van huiseigenaren onder de 40 jaar waarvan slechts 3 op de 15 (20 procent) hypotheken aflossingsvrij is. ‘’De afgelopen jaren zagen we dat dankzij de lage rente een bepaalde groep 50-plussers er juist baat hadden bij het omzetten van een aflossende hypotheek in een aflossingsvrije hypotheek. Door de omzetting van hun aflossende hypotheek in een aflossingsvrije hypotheek, waarbij ze de rente voor 20 of 30 jaar vastzetten tegen een rente van rond de 2 procent verzekerden ze zich ervan dat de hypotheeklasten voor de komende 20 of 30 jaar prima betaalbaar zijn,’’ concludeert de intermediair.

Top 10 trends in hypotheken in 2024: van rentedaling tot starters

Top 10 trends in hypotheken in 2024: van rentedaling tot starters

Van de dalende hypotheekrente tot de groeiende populariteit van familiehypotheken, 2024 was een dynamisch jaar waarin vooral starters een belangrijke rol speelden. De Hypotheekshop zetten 10 ontwikkelingen op een rij.

Kifid: hypotheekverstrekker hoeft risico-opslag niet uit zichzelf te verlagen

Kifid: hypotheekverstrekker hoeft risico-opslag niet uit zichzelf te verlagen

Wanneer een woning meer waard wordt, verandert de verhouding tussen de hoogte van de hypothecaire lening en de waarde van de woning. Afhankelijk van de inhoud van de hypotheekovereenkomst kan dit betekenen dat de risico-opslag van een hypotheek kan worden aangepast. De consument moet in de regel wel zelf het initiatief nemen om de risico-opslag, ook wel renteopslag genoemd, aan te passen. De hypotheekverstrekker is niet verplicht om uit zichzelf de schuldmarktwaarde verhouding (loan to value) voor de consument te berekenen en aan te passen. Dat blijkt opnieuw uit een vrijdag gepubliceerde uitspraak van de Geschillencommissie van Kifid.

Centraal Beheer: 'Ouderen willen aan de slag met woonwensen'

Centraal Beheer: 'Ouderen willen aan de slag met woonwensen'

Het merendeel van de ouderen in Nederland wil op korte termijn aan de slag met hun woonwensen. En dat is niet alleen op te lossen met meer woningen. Dat blijkt uit het trendonderzoek naar woonwensen van Centraal Beheer, uitgevoerd door onderzoeksbureau Memo.

Rabobank: automatische duurzaamheidskorting voor woningen met energielabel A

Rabobank: automatische duurzaamheidskorting voor woningen met energielabel A

De Rabobank geeft alle hypotheekklanten die een woning hebben met een definitief energielabel A of hoger vanaf januari automatisch een duurzaamheidskorting van 0,15 procent. Zelfs wanneer zij nog in hun rentevaste periode zitten, krijgen de klanten deze korting.