Met z'n tweeën in de VvE en de VvE volledig aansprakelijk stellen: het kan

Met z'n tweeën in de VvE en de VvE volledig aansprakelijk stellen: het kan

Een pand in Rotterdam is opgedeeld in twee appartementen. De beide eigenaren hebben samen een VvE voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Na een lekkage ontstaat er waterschade aan de laminaatvloer in één van de twee appartementen. De eigenaar stelt de VvE aansprakelijk. Verzekeraar Interpolis wil maar de helft vergoeden, maar wordt teruggefloten door Kifid.

De eigenaar van de laminaatvloer claimt 2.587 euro op de aansprakelijkheidsverzekering van de VvE. Interpolis heeft de schade voor de helft erkend, en voor de andere helft afgewezen. Volgens de verzekeraar is de vrouw voor de helft aansprakelijk voor haar eigen schade, dat deel kan ze niet op de andere eigenaar, noch op de VvE verhalen.

VvE is volledig aansprakelijk

De geschillencommissie kan zich niet vinden in de uitleg van Interpolis. De VvE is volgens de wet hoofdelijk verbonden als de appartementseigenaren gezamenlijk aansprakelijk zijn voor schade. De aansprakelijkheid van de VvE wordt niet betwist. De VvE mag de schade verrekenen met de bijdrageplicht van de eigenaar van het appartement, maar daar heeft de VvE geen gebruik van gemaakt. “Nu dit niet is gebeurd, dient de verzekeraar het bedrag waarvoor de VvE hoofdelijk aansprakelijk is aan [appartementseigenaar] te vergoeden, […]”, schrijft de geschillencommissie.

Interpolis dient de schade binnen vier weken alsnog uit te betalen. De uitspraak is bindend.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.