De weduwnaar ontving na het overlijden van zijn echtgenote, die werkzaam was bij een accountantskantoor, een Anw-hiaatpensioen. De verzekeraar meldde hem in het najaar van 2021 per brief dat het Anw-hiaatpensioen per 1 september 2021 is stopgezet vanwege het bereiken van de einddatum. De man nam daarop direct contact op met het pensioenfonds van het accountantskantoor met een klacht over de beëindiging van de uitkering.
Man is onjuist geïnformeerd
Het fonds stuurde de klacht op 1 oktober aan de verzekeraar door. Die constateerde dat de man onjuist was geïnformeerd. Die was namelijk in eerste instantie in de veronderstelling dat het Anw-hiaatpensioen eindigde op de eerste van de maand dat de man 65 jaar zou worden. Dit klopte echter niet omdat het Anw-hiaatpensioen in zijn geval pas eindigt op het moment dat de man een AOW-uitkering ontvangt. Dit is vastgelegd in het geldende pensioenreglement. Daarom heeft de verzekeraar de uitkering snel hersteld.
Auto direct ingeruild
Echter, voordat Aegon de verzekeraar die uitkering had hersteld, heeft de man zijn auto ingeruild voor een kleiner exemplaar vanwege het vermeende verlies van de uitkering. De man klaagde vervolgens bij de verzekeraar dat de inruil van zijn auto voor hem financieel nadelig is en meent dat hij daarvoor gecompenseerd moet worden. Aegon weigerde de ‘schade’ van 25 mille te vergoeden. Hij probeerde daarop bij de geschillencommissie zijn gelijk te halen, maar slaagde daar niet in.
Aegon had zorgvuldiger moeten communiceren
De commissie vindt weliswaar dat de verzekeraar zorgvuldiger te werk had moeten gaan. Maar stelt “ook bij een verzekeraar kunnen mensen fouten maken die moeten worden hersteld. Hij moet daarvoor dan wel de gelegenheid krijgen.” De man had de verzekeraar een redelijke termijn moet geven om de fout te herstellen en dat heeft hij volgens de commissie niet gedaan. “Nog voordat de verzekeraar op de klacht van de consument had gereageerd en de consument hem ook geen redelijke termijn had gesteld die was verstreken, heeft de consument zijn auto al met verlies ingeruild. De consument heeft de verzekeraar geen redelijke kans gegeven om zijn fout te herstellen. Een eventuele schade door het verlies bij de inruil van zijn auto komt daarom niet voor rekening van de verzekeraar.”