Volgens SNS was het met de computersystemen in 2021 plotseling wel weer mogelijk om de consumenten het rentetarief met NHG-korting in rekening te brengen. Voor de klanten gingen de maandlasten plotseling tweeëneenhalf keer over de kop. Zij vonden dat de bank de overeenkomst schond, maar volgens SNS stond er over een vaste afslag niets geregistreerd en zijn de voorwaarden over de rente in principe niet gewijzigd sinds 2002.
Percentage zegt iets anders
Kifid is het niet eens met de zienswijze van SNS. Zelfs nu er niets geregistreerd staat, wijzen de cijfers wel op een afspraak over een vaste afslag. Als er in 2015 bij de start van de nieuwe overeenkomst met het NHG-tarief gerekend was, dan zouden de klanten vanaf dat moment 1,95 procent betaald moeten hebben. Maar er werd 1,6 procent in rekening gebracht, overeenkomend met een afslag van 1,2 procentpunt.
Dat zoals SNS beweert vanaf 2015 de NHG-rente moest worden gevolgd, is evenmin vastgelegd. “Dit onderbouwt de stelling van de consumenten dat het variabele NHG-tarief was losgelaten”, schrijft de Geschillencommissie.
Geen reactie op verzoek om bevestiging
De klanten hebben bovendien bij de hypotheekwijziging van 2015 tot tweemaal toe gevraagd of de vaste renteafslag ook schriftelijk bevestigd kon worden. Daar kwam geen reactie meer op. Dat had wel op hun weg gelegen, volgens Kifid. “Door dit niet te doen en vervolgens nog vijf jaar lang uitvoering te geven aan deze afspraak die er volgens de consumenten was gemaakt, heeft de bank bij de consumenten het gerechtvaardigde vertrouwen gewekt dat de uitleg die zij gaven aan de omzettingsovereenkomst correct was.”
SNS moet de vaste renteafslag weer herstellen en de teveel geïnde rente terugbetalen. Hoe groot die bedragen exact zijn, is niet bekend.