Wanneer komt het Nederlands Bureau in actie?

Wanneer komt het Nederlands Bureau in actie?
Wat is de rol van het Nederlands Bureau?

Tijdens de zomerse autorit naar Zuid-Frankrijk gaat het helaas mis met het Nederlandse gezin De Vries. Nog maar net over de Franse grens wordt hun Volkswagen van de weg gedrukt door een onverzekerde Franse vrachtwagen. Het eerstgenoemde voertuig raakt daarbij totaal verloren en twee inzittenden lopen licht letsel op. Wat is het antwoord op de stelling: 'Bij de afwikkeling van dit schadegeval speelt het Nederlands Bureau geen rol'?

Deze stelling raakt natuurlijk de vraag wat de taken zijn van het Nederlands Bureau. In de praktijk van alledag ervaren wij dat daar nog regelmatig verwarring over is. De casus geeft ons gelegenheid hier nog eens duidelijkheid over te geven.

Rol van het Nederlands Bureau

Volgens het groenekaart-systeem komt in basis het Nederlands Bureau op voor schade door buitenlandse voertuigen in Nederland. In die rol heeft het de functie van schade regelend Bureau als zou blijken dat het buitenlandse voertuig onverzekerd is of de betrokken buitenlandse WA-verzekeraar geen vertegenwoordiger in Nederland heeft. Het Bureau van het land waar het voertuig vandaan komt, heeft dan de rol van garanderend Bureau. Het betaalt dan de schade terug aan het Nederlands Bureau als eindverantwoordelijke in het land van registratie.

In de omgekeerde situatie dat een Nederlands voertuig in bijvoorbeeld Frankrijk aansprakelijk is voor een ongeval, dan zou het Franse Bureau optreden als regelend Bureau. Het Nederlands Bureau is dan de terugbetalende partij als verantwoordelijk voor het in Nederland geregistreerd voertuig. In de gegeven voorbeelden komt dus het schadeveroorzakende voertuig van over de grens.

Situatie van familie De Vries

In de hier geschetste situatie is de familie De Vries niet de veroorzaker, maar de  benadeelde! Het is een Frans voertuig dat in Frankrijk een aanrijding veroorzaakt. In dat soort gevallen heeft een groene kaart Bureau geen schade regelende rol. Wel kan via het Nederlands Bureau worden nagegaan of en bij wie een voertuig verzekerd is en welke vertegenwoordigers daarbij horen. Dit vindt dan plaats onder de rol ‘Informatiecentrum’.  Dit laatste is hier niet van toepassing, omdat uit de casus al blijkt dat er geen sprake is van een WA-verzekering bij de Franse veroorzaker. Samenvattend kunnen we nu concluderen dat de stelling JUIST is. Het Nederlands Bureau speelt geen rol bij de afwikkeling van dit schadegeval.

Afhandeling van de schade

Tot slot wilt u misschien nog wel weten wat er verder gebeurt met deze schade. Aangezien de Franse veroorzaker onverzekerd is, komt het Franse Waarborgfonds in beeld. Om de benadeelde de kans te geven de claim in zijn eigen land en taal in te dienen, is wettelijk geregeld dat de Nederlandse benadeelden zich in eerste instantie ook kunnen wenden tot het Nederlandse Waarborgfonds. Die zal dan de schade regelen. Belangrijk punt is hier dat het Franse recht van toepassing is, omdat de aanrijding daar gebeurd is.

Dit artikel wordt aangeboden door partner De Vereende.

Feit of fabel: 'Verhuurder beboet voor fout parkeren deelscooter'

Feit of fabel: 'Verhuurder beboet voor fout parkeren deelscooter'

De laatste jaren zijn met name de elektrische deelscooters in grote steden enorm populair geworden, vooral bij jongeren. Een veel gehoord argument is dat het verplaatsen met een dergelijk vervoermiddel een milieuvriendelijke manier is om korte afstanden te overbruggen en beter is dan met een scooter of auto met een traditionele verbrandingsmotor. Juist door die toegenomen populariteit staan, of liggen, honderden deelscooters verspreid door de stad op de meest onhandige plekken.

Feit of fabel: beperkt belendingenclausule de dekking bij wijzigingen?

Feit of fabel: beperkt belendingenclausule de dekking bij wijzigingen?

In de verzekeringswereld kom je regelmatig de term 'belendingen' tegen. Kort gezegd wordt daarmee bedoeld een aangrenzend pand/gebouw of terrein. Je komt het bijvoorbeeld tegen in een belendingenclausule. Wat houdt zo'n clausule ook alweer in? Beperkt deze clausule nu de verzekeringsdekking wel of niet?

Het Waarborgfonds; hoe werkt het nou precies?

Het Waarborgfonds; hoe werkt het nou precies?

U kunt niet met alle schades bij het Waarborgfonds terecht. Voor een aantal schades moet de eigen verzekeringsmaatschappij of die van de dader benaderd worden. Wilt u weten wat u moet doen? Of meer informatie over wanneer u terecht kunt bij het Waarborgfonds? Hoe dit precies zit, kunt u hier lezen.

Dit adviseer je de klant over veiligheid rondom praalwagens

Dit adviseer je de klant over veiligheid rondom praalwagens

Het carnavalsseizoen is weer volop aan de gang; veel mensen zijn bezig met de bouw van een praalwagen om in februari mee te kunnen doen aan een of meerdere optochten. Hoe verbeter je de veiligheid tijdens een optocht? Een artikel van partner De Vereende.