ING besloot in 2019 geen nieuwe buitenlandhypotheken meer te verstrekken en bestaande niet meer te verlengen. Vanwege de Wft en Wwft moet de bank verplicht klantonderzoek doen. Voor klanten die niet in Nederland wonen is dit moeilijker en duurder.
Het stel werd doorverwezen naar een in buitenlandhypotheken gespecialiseerd advieskantoor. Dat advieskantoor kon voor de gepensioneerden echter geen passende oplossing in België vinden.
Looptijd uit coulance verlengd
In 2021 vroegen de consumenten ING om de buitenlandhypotheek te verlengen en uitzicht te geven op een herfinanciering. De bank heeft uit coulance de looptijd van de hypotheek met 4 jaar verlengd, waarna de consumenten een klacht indienden en uiteindelijk naar Kifid stapten.
Investering in woning
Bij Kifid voerden ze aan dat ze bij het afsluiten van de hypotheek in 2005 uitdrukkelijk met de adviseur van de bank de mogelijkheden van herfinanciering na de looptijd hadden besproken. De consumenten wilden een groot deel van hun inkomen investeren in de woning. Hierdoor konden ze niet aflossen en wilden zij een aflossingsvrije lening.
'Geen probleem'
De ING-adviseur wist het tweetal destijds gerust te stellen. Herfinanciering van de hypotheek na de looptijd zou mogelijk zijn, afhankelijk van het inkomen van het stel en de waarde van de woning op dat moment. Gezien het overheidspensioeninkomen van de consumenten verwachtte de adviseur geen problemen.
Het oordeel
Kifid oordeelt dat de bank geen rekening met deze geruststellingen heeft gehouden. Waren de ING-klanten in 2019 geïnformeerd, dan hadden ze hun leven wellicht anders ingericht. De geschillencommissie tilt zwaar aan feit dat het stel geen alternatieven heeft.
Dat het klantonderzoek voor de bank in dit geval moeilijker en duurder is, weegt in de ogen van Kifid niet zwaarder dan de belangen van de klanten. ING mag de verlenging of herfinanciering van de buitenlandhypotheek in de toekomst niet weigeren met als enige reden dat zij simpelweg niet langer deze hypotheken verstrekt, aldus de uitspraak.