Verzekerden kunnen zelf geen klacht indienen bij de TFD. Daarvoor moet er eerst een dossier zijn bij Kifid. De coördinatoren en de behandelende geschillencommissies moeten zaken scannen op tuchtrechtelijke elementen. Als die er zijn, kan volgens de statuten alleen de voorzitter van de Geschillencommissie - Eveline Ruinaard - een zaak bij de TFD aanbrengen.
In haar afscheidsinterview zei voormalig TFD-voorzitter Els Wesseling-Van Gent dat die procedure wat haar betreft aangepast kan worden. Bijvoorbeeld als er geen geschil is voor Kifid, maar wel een tuchtrechtelijke klacht. "Waarom kan die niet rechtstreeks naar de Tuchtraad?", vroeg Wesseling zich hardop af.
Ze noemde het niet handig dat de TFD geen eigen loket heeft, en pleitte ervoor dat die er wel komt bij de invoering van wettelijk tuchtrecht. Het haalde de officiële reactie op de consultatie niet.
Open voor niet-leden
Wat er wél in staat, is de bereidheid van het Verbond om de TFD ook open te stellen voor verzekeraars die zich niet bij hen hebben aangesloten. “Voor niet-leden zijn wij graag bereid om samen met de Stichting Tuchtraad Verzekeraars, het ministerie van Financiën, DNB en de AFM te bezien hoe ook niet-leden onder redelijke -kostendekkende voorwaarden zouden kunnen aansluiten bij (bindende) tuchtrechtspraak van de Tuchtraad”, stelt het Verbond in de internetconsultatie op het wijzigingsvoornemen.
'Gewoon lid worden'
Op welke manier dat het best zou kunnen, weten de beleidsmakers bij het Verbond ook al. “Het meest eenvoudige is natuurlijk dat zij volledig lid van onze vereniging worden, waardoor zij direct onder het bereik komen van al onze bindende zelfregulering […].” De complete reactie op de internetconsultatie staat hier.