Kifid-uitspraken hebben er al toe geleid dat Credit Agricole Consumer Finance, Rabobank en ABN Amro een compensatieregeling hebben opgetuigd voor klanten die te veel variabele rente hebben betaald voor hun consumptief krediet.
Kifid gaat mee in uitleg ABN Amro
Maar die laatste compensatieregeling - nota bene opgezet met de Consumentenbond - bestempelt Geldbelangen als "een flutregeling". "De bank wil namelijk geen rente over de teveel betaalde rente vergoeden." De stichting kreeg de kans om aan te tonen dat de regeling slecht is voor consumenten, maar ABN Amro bracht daartegen een wetsartikel (artikel 203 boek 6 BW) in stelling en daar gaf Kifid gehoor aan: rekening houden met het rente-op-rente-effect is niet verplicht, oordeelde de geschillencommissie.
Hardheidsclausule
Vanwege het geringe financiële belang was beroep in principe niet mogelijk, maar Geldbelangen betoogt nu dat er met deze regeling voor de klant een "onbillijkheid van ernstige aard" ontstaat. Dat maakt beroep op basis van de hardheidsclausule in het reglement van het Kifid uiteindelijk toch mogelijk.
De stichting wil nu dat ABN Amro en de Consumentenbond de compensatieregeling pas gaan uitvoeren als de uitspraak van de Commissie van Beroep bekend is. "Want als consumenten nu een compensatie-aanbieding krijgen en akkoord gaan, tekenen ze voor finale kwijting. Dat betekent dat ze later geen recht hebben op meer. Zelfs niet als de Commissie van Beroep tot een uitspraak komt die een betere regeling in de hand werkt."
Duizenden euro's verschil
Met toepassing van het rente-op-rente-effect kan de compensatie voor klanten soms duizenden euro's hoger uitpakken, heeft Geldbelangen berekend. "Voor Rinus van Dijk uit Drachten, die gefigureerd heeft in de Kassa-uitzending van 11 september 2021, geldt dat hij bij de huidige regeling (gerekend vanaf begin contract) van ABN Amro ongeveer € 10.000 zou krijgen. Volgens de rekenregels die Geldbelangen voorstaat moet dat ongeveer € 18.000 zijn."