De zaak is een spinoff van de kwestie rond variabele rentes op krediet, waarbij het rentetarief wel opliep in een stijgende markt, maar niet naar beneden meebewoog in een dalende markt. Vast staat dat ABN Amro het complete bedrag dat te veel betaalde rente moet compenseren. Volgens Kifid gaat het echter om het terugbetalen van een onverschuldigde betaling, in plaats van een schadevergoeding.
'Alleen rente op rente bij schadevergoeding'
“Voor een onverschuldigde betaling geldt dat alleen datgene wat te veel is betaald, moet worden terugbetaald. Daarom hoeft de bank voor de berekening van het compensatiebedrag geen rekening te houden met het rente op rente-effect”, schrijft de geschillencommissie. De rente op rente kan alleen worden gerekend over het compensatiebedrag vanaf het moment dat duidelijk werd dat de bank een terugbetaling verschuldigd was.
Toevoeging van ABN Amro
Goedhart noemt dat verbijsterend. Volgens hem houdt Kifid ‘met juridische oogkleppen op’ banken de hand boven het hoofd. De regel waar ABN Amro naar verwijst zegt dat als je onverschuldigd geld hebt gegeven, dan moet het geld ook terugkomen. “ABN heeft daar iets aan toegevoegd: ‘en niet meer dan dat.’ Maar dat staat verder nergens.”
De beperkte vorm van schadeberekening bespaart ABN Amro veel geld. De huidige reservering bedraagt 340 miljoen euro. Volgens Goedhart zou dat met rente op rente op 500 miljoen euro uit moeten komen.
Rabobank heeft altijd gezegd dat rente op rente zo logisch is als wat”
Beroep niet direct aangeboden
In beroep gaan tegen de Kifid-uitspraak kan normaliter alleen als het individuele belang groter is dan 25.000 euro. Een uitzondering kan door de geschillencommissie worden gemaakt als het algemene belang van de zaak groot genoeg is. “Toen de Geschillencommissie in 2020 ABN Amro veroordeelde tot het teruggeven van teveel betaalde rente bood deze commissie de bank per direct de mogelijkheid om alsnog naar de Commissie van Beroep te gaan. Die mogelijkheid biedt de Geschillencommissie de consument nu niet”, zegt Goedhart. Hij hoopt Geschillencommissie-voorzitter Eveline Ruinaard alsnog van het belang te overtuigen.
Geen zorgen over andere compensatieregelingen
Opmerkelijk is overigens dat andere banken waaronder Rabobank en Interbank al hebben aangegeven wel rente-op-rente te zullen betalen. Alleen ABN Amro en ING doen dat niet. Geldbelangen maakt zich niet veel zorgen dat de welwillende kredietverstrekkers nu ook de beperktere compensatieregels zullen volgen. “Rabobank heeft altijd gezegd dat rente op rente zo logisch is als wat. En ook in hun eerdere communicatie met Kassa hebben zij bevestigd dat zij ook rente op rente gaan compenseren.”