Tienduizenden soortgelijke leningen
Volgens de uitspraak van de geschillencommissie mogen consumenten verwachten dat ze minder rente hoeven te betalen als de rentes op de financiële markten dalen, tenzij de bank vooraf iets anders vermeldt. Dit oordeel sterkte Stef Smit, directeur Consumentenbond Claimservice, in zijn voornemen om namens andere klanten met een soortgelijke lening een claim in te dienen. Dat kan voor ABN Amro nog aardig in de papieren lopen, omdat naar schatting tienduizenden van dit soort leningen zijn verstrekt.
Gang naar de civiele rechter
Omdat dit nog niet het geval is, gaat ABN Amro voorlopig alleen de betreffende klant uit de Kifid-zaak vergoeden. Daarnaast gaat het concern zijn bezwaren over het Kifid-oordeel voorleggen aan een civiele rechter. Volgens ABN Amro moet er bij het bepalen van de rente op een doorlopend krediet namelijk naar meer zaken gekeken worden dan alleen de marktrente.
‘Positieve eerste stap’
ABN Amro zegt met de Consumentenbond constructief het gesprek aan te willen gaan om tot een oplossing te komen. De procedure bij de civiele rechter doet daar volgens de bank niks aan af. Wordt uit de gesprekken duidelijk dat er zaken niet goed zijn gegaan, dan zegt ABN Amro zijn verantwoordelijkheid te pakken. De Consumentenbond Claimservice spreekt van een ‘positieve eerste stap’.
Crédit Agricole
Naast de claim tegen de ABN Amro onderzoekt Consumentenbond Claimservice momenteel ook mogelijke zaken tegen het Spaanse Santander en Vesting Finance. Crédit Agricole werd eerder om eenzelfde soort zaak terechtgewezen en compenseert nu zo’n 70.000 (oud-)klanten. Rob Goedhart, voorzitter van de Stichting Geldbelangen, werd hier onlangs door AMweb over geïnterviewd. Volgens hem zouden meer geldverstrekkers dit probleem zoals Crédit Agricole moeten aanpakken.