Goedhart neemt afscheid van dossier woekerrentes: 'Ik heb mijn vrouw beloofd dat ik eruit stap'

Goedhart neemt afscheid van dossier woekerrentes: 'Ik heb mijn vrouw beloofd dat ik eruit stap'

ABN Amro rekende te hoge rentes op doorlopende kredieten en moet gedupeerde consumenten gaan compenseren. Voor Rob Goedhart, voorzitter van de Stichting Geldbelangen vormt de uitspraak van de Commissie van Beroep een afsluiting voor een dossier waar hij een behoorlijk deel van zijn leven wijdde. Nu is het tijd voor wat anders. "Met dit soort zaken zit je al gauw in een soort grom-stemming. Ik heb mijn vrouw beloofd dat ik daar uitstap."

Je had deze bevestiging al verwacht. Ben je toch opgelucht dat er nu een definitieve uitspraak ligt?
“De hoorzitting bij de Commissie van Beroep was op 7 december. Ik was er bij als vertegenwoordiger van de consument. Een van mijn bestuursleden mocht het via Teams volgen. Na afloop zeiden we tegen elkaar dat als dit niet een bevestiging van de uitspraak over Crédit Agricole wordt, dan is het wel heel raar. Dus het zou me verwonderd hebben als er iets anders uitgekomen was.

We hebben overigens een signaal gekregen dat ABN Amro overweegt om de uitspraak nog eens voor te leggen aan de gewone rechter. Dat zou wel echt belachelijk en onfatsoenlijk zijn. We hebben Kifid in het leven geroepen om consumenten te beschermen. Nu ligt er een bindende uitspraak van de CvB en dan wil je dat nog eens toetsen. Dat vind ik bij de beesten af. En je loopt het gevaar dat Kifid zegt de overige zaken nog even niet af te handelen tot de rechtszaak is behandeld. Dan ben ik helemaal woedend.”

Dagelijks krijg ik nog mails van mensen: ‘Er schijnt iets aan de hand te zijn met Interbank.’ We denken wel dat het op ieders netvlies staat, maar dat is niet zo”

Hoe zou ABN Amro zich volgens jou wel moeten opstellen tegenover de gedupeerden?
“Je moet het eigenlijk doen zoals Crédit Agricole gedaan heeft. Die zijn iedereen gaan aanschrijven, ook oud-klanten. Dan hebben ze nog steeds maar zeventigduizend klanten bereikt van de paar honderd duizend, maar dat is hoe ABN het zou moeten aanpakken.”

Had je ooit gedacht dat je Crédit Agricole nog eens als lichtend voorbeeld zou noemen?
“Ik trek al op met Crédit Agricole sinds 2016. Dat gaat eerst met gestrekt been, maar daarna praat je met elkaar. Ron Droste kwam in 2019 bij hen binnen en heeft meteen gezegd: dit gaan we keurig oplossen. Al heb ik wel de indruk dat ze nooit helemaal beseft hebben om hoeveel geld het ging. Wij wisten uit onze berekeningen al dat het om honderden miljoenen moest gaan.”

Heb je ook al een schatting van de compensatie waar ABN Amro tegenaan kijkt?
“Dat is lastig. Bij Crédit Agricole kon ik op basis van de cijfers een gemiddelde compensatie berekenen. Bij ABN weet ik het niet. Ook omdat bij Crédit Agricole de rentes dicht bij het wettelijk maximum van 14 procent zaten. Bij ABN was het nooit veel hoger dan net boven de 10 procent. Maar laten we zeggen dat de compensatie gemiddeld 1.000 euro is, bij 80.000 mensen. Dan is het 80 miljoen. Maar dan moet wel iedereen zich melden.

Vrijwel dagelijks krijg ik nog mails van mensen: ‘Er schijnt iets aan de hand te zijn met Interbank.’ We denken wel dat het op ieders netvlies staat, maar dat is niet zo. En ergens snap ik het ook wel. Als je lening is afgelost en je krijgt een brief van een bank waar je geen klant meer bent, dan gooi je die weg.”

Waarom kan ABN Amro of Interbank niet gewoon voor iedereen de compensatie berekenen en overmaken?
“Dat zou het meest chique geweest zijn. Maar als ik me in hun schoenen verplaats: die leningen hebben vaak twee contractanten. Dan moeten ze uit zichzelf gaan kijken of die mensen nog samen zijn, of die persoon nog leeft, en op dat adres woont. Dan snap ik wel dat ze voor een aanmeldprocedure hebben gekozen.”

Je geeft het dossier woekerrentes nu uit handen aan de Consumentenbond Claimservice. Was je het zat?
“Eigenlijk maak ik me al boos over dingen waarbij de financiële sector de consument dupeert sinds de jaren negentig. Toen ik – vanaf 2000 tot 2008 - bij de Consumentenbond zat, werd ik al zenuwachtig als ik het deuntje van Radar hoorde. Dan moest ik de dag erna meteen de directie adviseren welk standpunt we zouden innemen. En met dit soort zaken zit je al gauw in een soort grom-stemming. Ik heb mijn vrouw beloofd dat ik daar uitstap.”

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.