“Het valt op in een sector waar vooral mannelijke directieleden oververtegenwoordigd zijn dat wij het net andersom doen, maar het is geen bewuste keuze.” Managing director Sharon van Herel is stellig wanneer haar de vraag wordt gesteld of HDI bewust heeft gekozen voor een hoog percentage vrouwen in het MT. “Ik vind het natuurlijk belangrijk dat vrouwen gelijke kansen hebben, maar mijn persoonlijke standpunt heeft weinig te maken met de samenstelling van het MT waar ik nu in zit en hoe dat zo gekomen is.”
Slim om divers te zijn in samenstelling
Mannelijk en vrouwelijk leiderschap houden volgens Van Herel geen verband met of iemand man of vrouw is, maar meer met bepaalde karaktereigenschappen. “Verschillende tijden en omstandigheden vragen om een andere manier van acteren”, vervolgt ze. “In ons bedrijf hebben we reorganisaties aan de hand gehad en nu zitten we weer in een groeiscenario. Dat vraagt om andere dingen. Uiteindelijk is het vooral slim dat je heel divers bent in je samenstelling. En dat staat los van het man-vrouwverschil. Je hebt echt verschillende mensen nodig met andere competenties, andere eigenschappen, andere stijlen en andere visies. Alleen dan kun je het diverse pakket van uitdagingen aan.”
Prijs en risico weer in verhouding
Van Herel is sinds 2018 managing director. Op het moment dat ze aantrad, stond de in het industriële segment gespecialiseerde verzekeraar HDI er niet geweldig voor. “Het liep marktbreed al jaren niet lekker en wij hebben in 2018 als eerste stappen ondernomen om prijs en risico meer in verhouding te brengen”, blikt ze terug. “We hebben als bedrijf daarnaast een aantal uitdagingen op ons pad gehad en dan heb je andere vormen van denken nodig die essentieel zijn voor je bedrijfsvoering en voor je continuïteit.”
Diversiteit is niet ergens een vinkje zetten
De overtuiging van de managing director is dat het samenstellen van diverse teams zorgt voor andere, slimme oplossingen. “Diversiteit is niet ergens een vinkje zetten. Je kiest er voor omdat je erin gelooft dat in verschillen de oplossing zit.” Een mooie theorie? Voor Van Herel staat vast dat de theorie eveneens de praktijk is. Onder haar leiding slaagde HDI er in 2019 in om na jaren van verlies weer zwarte cijfers te schrijven; in 2020 zette die trend zich op spectaculaire wijze voort. “Er was genoeg te doen in de afgelopen drie jaar en dat is alleen maar zo goed gelukt, omdat we echt verschillende ideeën op tafel hebben gehad, er discussie over hebben gevoerd en vanuit verschillende scenario’s keuzes hebben kunnen maken. Juist omdat we diverse meningen en persoonlijkheden aan tafel hebben.”
Niemand met biculturele achtergrond in het MT
HDI heeft weliswaar een divers managementteam als het gaat om de verhouding man-vrouw en qua kennis en ervaring. Echter, is de samenstelling niet divers voor zover het andere culturele achtergronden betreft. “Er zit niemand in het MT met een biculturele achtergrond”, zegt de voor HR verantwoordelijke Marlies Knijnenberg. “We hebben wel bewust toen we een nieuwe cfo zochten een heel andere persoonlijkheid geworven. We kijken er naar of iemand complementair is, echt aanvullend, verschillend is. HDI is overigens als bedrijf absoluut bicultureel, maar dus niet in het managementteam. Daar is nog wel wat te doen en dat vraagt aandacht.”
HDI staat open voor mensen uit andere sectoren
Zelf werkt Knijnenberg pas sinds mei bij HDI. “Ik kom helemaal niet uit de verzekeringsbranche; ik kon het woord nog net spellen, maar daar hield het mee op”, geeft ze toe. HDI profileert zich als bedrijf dat ook openstaat voor mensen die helemaal niet uit de sector komen. “Ik weet niet zo heel veel van verzekeringen, dus stel heel veel vragen, zoals wat levert het op voor de klant. Die frisse blik was voor Sharon van Herel een reden om in zee te gaan met Knijnenberg, die onder andere opgeleid is aan de hotelschool en veel ervaring heeft in zowel de business als HR binnen verschillende branches.
Blaak House wordt het nieuwe clubhuis
Naast HR is Knijnenberg ook verantwoordelijk voor facility en daarmee voor de huisvesting. HDI verhuisde begin dit jaar naar een mooie nieuwe locatie, die past bij de nieuwe koers. “Blaak House is voor ons dé ontmoetingsplek, ofwel ons clubhuis. Waar je optimaal gefaciliteerd wordt om prettig te kunnen werken, ontmoeten en vooral samen te werken.” Het creëren van een setting waar het gaaf is om te zijn voor de klant, maar ook voor de medewerker, is een van haar drijfveren. “Ons nieuwe pand is echt een heel inspirerende plek om te werken.”
Vak van underwriter wordt innovatiever
Knijnenberg is niet de enige die van buiten de sector is aangetrokken. Van Herel vertelt dat in de afgelopen periode onder meer dataspecialisten zijn toegevoegd aan het team, die het vak van underwriter – die houden zich vooral bezig met het bepalen van prijs, risico’s en condities – gaan helpen innoveren.
Disruptie in andere sectoren
“Van oudsher is dat toch een ambacht waar ervaring, kennis en een bepaalde overlevering een rol spelen. Data speelt ook hier een steeds belangrijkere rol. Hoe combineer je die twee nu, dus het ambacht en die data en hoe integreer je dat in een nieuwe manier van werken”, vervolgt Van Herel. “We hebben nu ook mensen die vanuit die datahoek komen en die ook dat soort disruptie in de sector waar zij vandaan komen al hebben meegemaakt. Dat kun je meenemen in je verdere ontwikkeling als organisatie.”
Een lerende mindset is belangrijk
Van Herel benadrukt dat het wel iets vraagt van een organisatie om mensen van buiten naar binnen te halen. “Je moet het niet erg vinden dat het soms wrijving oplevert. Soms lukt het niet en dan leren we daarvan.” Knijnenberg benadrukt dat mensen die van buiten de sector komen tegen een stootje moeten kunnen. “Je moet een lerende mindset hebben, openstaan voor een andere branche en het vakmanschap dat er al is waarderen en respecteren. Mensen die hier werken hebben als overeenkomst dat ze elkaar vinden op passie en om iets voor de klant neer te zetten.”
Iemand moet iets toevoegen aan een team
Overigens verwelkomt HDI ook geregeld nieuwe medewerkers die al werkzaam waren in de sector. “Ook dan is altijd de vraag: ‘Wat voeg jij toe, wat breng je mee?’”, aldus Van Herel.” Is het meer van hetzelfde of heeft iemand bepaalde kennis, achtergrond, verleden of wat dan ook. Het moet iets zijn wat een team een extra impuls geeft, iets wat de groep sterker maakt.”
Nog meer diversiteit op het wensenlijstje
Is er nog een wensenlijstje als het gaat om nieuwe medewerkers? “Het mag nog meer divers zijn”, antwoordt Sharon van Herel. “Door verder te bouwen aan een divers medewerkersbestand trigger je iedereen in je bedrijf. Ik geloof namelijk dat daarmee weer nieuwe dingen ontstaan. Je leert van een ander, omdat die ander weer wat meebrengt. Dat maakt dat mensen die er al langer zitten ook in beweging komen en aangescherpte ideeën krijgen. Knijnenberg: “Ik zou het heel gaaf vinden dat er in alle lagen van de organisatie sprake is van diversiteit in alle verschijningsvormen, dus ook in leidinggevende rollen. En helemaal als we door de arbeidsmarkt gezien worden als dé inclusieve verzekeraar waar je echt wilt werken!”